Birleşik Krallık, ‘sivillere yönelik riskler’ nedeniyle Gazze’ye yardımı engelledi

Bloomberg’in haberine göre konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps’ın ‘sivillere yönelik risklere’ ilişkin endişeler nedeniyle Gazze Şeridine İngiliz yardımının indirilmesini engellediğini belirtti.

İngiliz yetkililer, ABD, Mısır, Fransa ve Ürdün gibi müttefiklerin benzer çabalarının yanı sıra Kraliyet Hava Kuvvetlerinin de Gazze’ye paraşütle yardım paketleri indirmesi için bir plan hazırladıklarını söyledi.

Operasyonel kararların kamuoyuna açıklanmaması koşuluyla konuşan bu kişiler, Shapps’ın RAF uçaklarının bu görevleri yerine getirmek üzere kullanılmasına onay vermeyi reddettiğini söyledi. Savunma Bakanının hava indirme operasyonlarının tehlikeli olabileceği endişesiyle bu fikri reddettiğini belirten bir kişi, daha önce müttefikler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ‘kazara’ Filistinlilerin öldüğüne dair haberlere atıfta bulundu.

Gazze sağlık bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, bir paraşütün açılmaması ve ardından üzerine bir koli düşmesi sonucu beş kişinin öldüğünü söyledi. ABD’li yetkililer ise hava operasyonlarında ölenler olduğu iddialarını yalanladılar.

Birleşik Krallık hükümetinden yapılan açıklamada, “Gazze halkı çaresiz bir insani yardım ihtiyacı içinde ve tüm hükümet yardımların ulaştırılmasını destekleme konusunda birleşmiş durumda. Çok daha fazla yardım ulaştırabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyor, yeni güzergahlar araştırıyor ve İsrail’e daha fazla geçiş kapısı açması ve kısıtlamaları kaldırması için baskı yapıyoruz,” denildi.