Ankara-Bağdat görüşmeleri: Irak Milli Güvenlik Konseyi, PKK’yi ‘yasaklı örgüt’ ilan etti

Irak Milli Güvenlik Konseyi Perşembe günü Bağdat’ta bir Türk heyetiyle yaptığı üst düzey güvenlik toplantısının ardından PKK’nin ülkede faaliyet göstermesini yasakladı. Her iki taraf da Bağdat’ın, ülke ve komşu Türkiye için güvenlik tehdidi oluşturduğunu iddia ettiği örgüte karşı alınacak tedbirleri görüştü. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’dan oluşan üst düzey bir Türk heyeti Perşembe günü Bağdat’ı ziyaret ederek Iraklı mevkidaşlarıyla üst düzey güvenlik toplantısının ikinci turunu gerçekleştirdi. Güvenlik görüşmelerinin ilk turu Aralık ayında Ankara’da yapılmıştı. 

Ankara ve Bağdat Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Her iki taraf da PKK örgütünün hem Türkiye hem de Irak için bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve örgütün Irak topraklarındaki varlığının Irak anayasasının ihlali anlamına geldiğinin kesin olduğunu vurguladı,” denildi. 

Açıklamada ayrıca, “Türkiye, Irak Milli Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nin Irak’ta yasaklı örgütler listesine alınması yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır. İki taraf, Irak toprakları içinden Türkiye’yi hedef alan örgüte ve onun yasaklı uzantılarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda istişarede bulunmuştur,” denildi fakat PKK’nin ‘uzantılarının’ kim olduğu belirtilmedi.

Türkiye, Şengal’in (Sincar) bazı bölgelerini kontrol eden ve Irak güvenlik güçleriyle ilişki içinde olan Şengal Direniş Birliklerini (YBS) PKK’nin kolu olarak görüyor. Ankara sık sık insansız hava araçlarıyla YBS’yi hedef almıştı.

Irak’ın PKK’yi yasaklama kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında ülkeye yapması beklenen ziyaret öncesinde geldi. Ortak açıklamada, bu nadir ziyaretin ‘tarihi’ ve ‘başarılı’ bir ziyaret olması için çalışıldığı belirtilirken, ikili ilişkilerde ‘niteliksel bir değişim’ olmasını umdukları ifade edildi.  

Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey danışmanlarından Nuh Yılmaz, Cumartesi günü X’te yaptığı bir paylaşımda, Bağdat’ın PKK’ye karşı ilk kez Ankara ile güçlerini birleştirmeyi kabul etmesinin bir ‘dönüm noktası’ olduğunu söyledi ve bunun sonuçlarının ‘yavaş yavaş görüleceğini’ savundu.

Rûdaw’ın haberine göre Perşembe günkü güvenlik toplantısına Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Rebar Ahmed de katıldı. Türkiye ile güçlü güvenlik, ekonomik ve siyasi bağlara sahip olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) Ankara-Bağdat ilişkilerindeki dramatik değişimde nasıl bir rol oynayacağı net değil. 

Türkiye Savunma Bakanlığı Salı günü, üst düzey bir Türk komutanın Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt ve Iraklı askeri komutanlarla görüştüğünü gösterdiği iddia edilen fotoğraflar yayınladı. “Kuzey Irak’ta yürüttüğümüz operasyonlar Irak güvenlik birimleriyle yakın koordinasyon içinde yürütülmektedir,” diyen bakanlık, Irak-Türkiye sınır güvenliğini görüştüklerini de ekledi. 

Irak ve Türkiye ayrıca Körfez ülkelerini Irak’ın güneyindeki Basra vilayetinden Türkiye’ye ve oradan da Avrupa’ya uzanacak 17 milyar dolarlık bir ticaret yolunun finansmanına yardımcı olmaya ikna etmeye çalışıyor.

Yetkililer, Kızıldeniz üzerinden sevkiyatta yaşanan zorluklar göz önüne alındığında, koridorun Asya’dan Avrupa’ya mal gönderimi için bir alternatif oluşturabileceğini söylüyorlar. Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD de benzer bir güzergâh üzerinde çalışmaya başlamış durumda ve bu güzergahta Türkiye baypas ediliyor.