Gazze’de ‘un katliamı’: ABD, BMGK bildirisini engelledi

İsrail askerlerinin Gazze’nin El Raşid Caddesi’nde yemek bekleyen binlerce kişiye ağır makineli tüfek ve topçu ateşi açmasının ardından en az 112 Filistinli öldü ve 750’den fazla kişi yaralandı.

El Cezire’den İsmail el-Ghoul, “Ateş açtıktan sonra İsrail tankları ilerledi ve birçok cesedin ve yaralının üzerinden geçti,” dedi.

El Cezire’ye konuşan bir görgü tanığı ise, “Buraya yardım almak için gelmiştik. Dün öğlenden beri bekliyorum. Sabahın erken saatlerinde saat 4:30 civarında, kamyonlar içeri girmeye başladı. İsrailliler sanki bir tuzakmış gibi üzerimize rastgele ateş açtılar. Yardım kamyonlarına yaklaştığımızda, İsrail tankları ve savaş uçakları bize ateş etmeye başladı,” dedi.

İsrail saldırganlığı büyük bir izdihamı da tetikleyerek kaosa katkıda bulundu.

Başka bir görgü tanığı, “Un getirecektik… sonra İsrailli keskin nişancılar bize ateş etti. Beni bacağımdan vurdular. Ayağa kalkamıyorum,” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv perşembe günü hikayesini defalarca değiştirdi; önce kurbanların çoğunun izdihamdan öldüğünü iddia etti ve daha sonra askerlerin ancak ‘tehdit altında’ hissettikten sonra ateş açtığını söyledi. Yetkililer, yetersiz beslenen ve yerinden edilmiş sivillerden oluşan kalabalığın kendileri için nasıl bir tehdit oluşturduğunu henüz açıklamış değiller.

ABD, BMGK’nın İsrail’i kınayan bildirisi tasarısını veto etti

Öte yandan ABD, toplu katliamı nedeniyle İsrail’i kınayan bir BM Güvenlik Konseyi (BMGK) açıklamasını veto etti. ABD’nin BM büyükelçi yardımcısı Robert Wood Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Sahadaki tüm gerçeklere sahip değiliz, sorun bu,” dedi.

Ardından, İsrail ordusunun son katliamı hakkında ‘çelişkili raporlar’ olduğunu iddia etti ve Washington’un ‘herkesin üzerinde anlaşabileceği bir dil’ bulmaya odaklandığını vurguladı.

Perşembe günkü veto, Washington’un İsrail’i Gazze’de işlediği suçlardan sorumlu tutacak bir BMGK açıklamasını veya ateşkes kararını beşinci kez engellemesi anlamına geliyor.

Filistin’in BM büyükelçisi Riyad Mansur’a göre, 15 konsey üyesinden 14’ü Cezayir’in gündeme getirdiği bildiriyi destekledi.