Rusya ve Çin’den ateşkes ve barış görüşmeleri çağrısı

Rusya ve Çin, Filistin direnişinin başlattığı geniş çaplı operasyonun ardından ateşkes ve barış görüşmeleri yapılması çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov TASS’a yaptığı açıklamada, “Bu 75 yıllık bir çatışmanın nüksetmesidir. Moskova, Arap devletleri de dâhil olmak üzere tüm taraflarla temas halindedir. Acil ateşkes ve barış çağrısında bulunuyoruz,” dedi.

Bogdanov, ‘uluslararası alanda tanınan mevcut anlaşmalar temelinde’ bir barış sürecinin derhal başlatılması çağrısında bulunduklarını söyledi ve “BM Güvenlik Konseyi kararları uygulanmadı, Ortadoğu Dörtlüsünün çalışmaları engellendi, görüşmeler yapılmadı ve sonuç bu oldu,” dedi.

Çin de benzer şekilde sükûnet çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “Sivilleri korumak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için ilgili tarafları sakin olmaya, itidalli davranmaya ve çatışmaları derhal sona erdirmeye çağırıyoruz,” dedi. Açıklamada ayrıca Çin’in bölgeye barış getirmek için ‘durmaksızın çalışacağı’ belirtildi.

Sözcü, “Çatışmanın tekrarlanması, barış sürecinin uzun süreli duraklamasının devam edemeyeceğini bir kez daha göstermektedir. Çatışmadan çıkışın temel yolu iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasından geçmektedir. Uluslararası toplumun daha büyük bir ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir,” dedi.