İsrail BM’ye Gazze’nin kuzeyini 24 saat içinde tahliye etmesini söyledi

BM sözcüsü Stéphane Dujarric ve doğrudan bilgi sahibi başka bir kaynağa göre, İsrail Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusu yerel saatle gece yarısından hemen önce BM’ye Vadi Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin önümüzdeki 24 saat içinde Gazze Şeridi’nin güney kısmına tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Axios’a konulan Dujarric, “Bugün, yerel saatle gece yarısından hemen önce, Gazze’deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ve Emniyet ve Güvenlik Departmanı ekip liderleri, İsrail ordusundaki irtibat subayları tarafından Vadi Gazze’nin kuzeyindeki tüm Gazze nüfusunun önümüzdeki 24 saat içinde güney Gazze’ye taşınması gerektiği konusunda bilgilendirildi. Bu yaklaşık 1,1 milyon kişiye tekabül ediyor. Aynı emir tüm BM personeli ve okullar, sağlık merkezleri ve klinikler de dâhil olmak üzere BM tesislerinde barınanlar için de geçerlidir,” dedi.

Dujarric ‘Birleşmiş Milletlerin böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu düşündüğünü’ de  sözlerine ekledi. Bir BM kaynağı, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Perşembe gecesi İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ile iki kez görüştüğünü ve işgal ordusunun kuzey Gazze şeridindeki nüfusu tahliye etme talebine ‘en üst siyasi düzeyde açıklık getirmek istediğini’ söylediğini aktardı.

Bu bölgede 1 milyondan fazla Filistinli yaşıyor. Bu mesaj İsrail ordusunun yakın bir kara operasyonuna hazırlandığına dair bir işaret olabilir. Axios’a konuşan kaynaklar İsrail ordusunun bu bildirimi yapmasının nedeninin ‘sivillerin ordunun eylem ve operasyonlarından zarar görmemesi olduğunu’ ileri sürdü.

İsrail işgal ordusu Gazze sakinlerine yaptığı bir duyuruda da ‘herkesin şehri boşaltması ve Vadi Gazze’nin güneyine taşınması’ gerektiğini söyledi. Ordu, önümüzdeki günlerde ‘Gazze’de önemli ölçüde faaliyet göstermeye devam edeceğini’ ve işgal güçlerinin ‘sivillere zarar vermemek için yoğun çaba sarf edeceğini’ söyledi. İsrail ordusu, “Gazze’ye ancak buna izin veren başka bir duyuru yapıldığında dönebileceksiniz,” dedi.