İsrail elçisi Filistin konulu BMGK toplantısını terk etti

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, dün Filistin meselesinin görüşüldüğü BM Güvenlik Konseyi oturumunu, toplantının İsrail’in Anma Günü’nde yapılmasının saygısızlık olduğunu ileri sürerek terk etti.

Erdan, “Bugünkü tartışma tüm sınırları aştı. Sadece dehşete düşmekle ve ruhumun derinliklerine kadar öfkelenmekle kalmadım, aynı zamanda üzgünüm. Hem de çok üzgünüm,” dedi.

Erdan, BMGK oturumunun ‘yeniden planlanması yönündeki sayısız talebe’ rağmen İsrail’in Anma Günü’nde yapıldığını söyledi.

Erdan’ın bu talebi konseyin bu ayki başkanı Rusya tarafından reddedildi. Erdan bu reddin kurumun İsrail karşıtı önyargısını kanıtladığını iddia etti.

Erdan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a tepki gösterdi ve Rusya’nın Zafer Günü’nde Rus askerlerini kınayan bir etkinliğe nasıl tepki vereceğine ilişkin bir soru yöneltti.

Erdan, “İsrailliler yas tutarken, bu konsey, her zamanki gibi İsrail Devletini kınayan ve onu bölgedeki tüm sorunların kaynağı olarak gösteren çok daha fazla kaba yalan duyacak,” dedi.

Erdan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün İsrail Devleti için yılın en kutsal günlerinden biridir. Bugün şehit düşen askerlerimizi ve terör kurbanlarını anma günüdür.”

Süregiden çatışmalardan Filistinlileri sorumlu tutan İsrail elçisi, “Bu çatışmanın henüz çözülememiş olmasının tek nedeni Filistinlilerin İsrail’in, Yahudi devletinin varlığını kabul etmeyi reddetmeleridir,” iddiasında bulundu.

Erdan, Filistinlilerin tüm barış girişimlerini reddettiğini, terörü kışkırttığını, çocuklarının beyinlerini Yahudilerden nefret etmeleri ve onları öldürmeleri için yıkadığını iddia etti.

Elçi ardından, savaşta ölen İsrailli askerlerin isimlerini yüksek sesle okuyup mum yakarak salonu terk etti.