AB’den İran ve Suriye’ye yeni yaptırımlar

AB, Suriye hükümetinin ‘uyuşturucu kaçakçılığını’ ve İran’ın ‘insan hakları ihlallerini’ gerekçe göstererek bir dizi kişi ve kuruluşa yaptırım getirdi.

Suriye’de, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın iki akrabası Wassim Esad ve Samer Esad’a, ağırlıklı olarak ‘IŞİD uyuşturucusu’ olarak bilinen Captagon amfetamin haplarının ticaretinde rol oynadıkları iddiasıyla yaptırım uygulandı.

AB’ye göre Esad hükümeti Captagon’un dünya çapında üretim ve satışında ‘merkezi bir oyuncu’ haline gelerek bölgeyi ‘istikrarsızlaştırdı’ ve aynı zamanda ‘kendisini zenginleştirdi.’

Şam hükümeti iddiaları kategorik olarak reddediyor. 2021 yılında, kendini ‘Suud hanedanının suçlarını’ ifşa etmeye adamış bir grup olan Saudi Leaks örgütü, bir dizi Suudi prensin kötü şöhretli uyuşturucunun kaçakçılığındaki rolünü detaylandıran bir haber yayınlamıştı.

AB, nedenini açıklamadan Suriye liderinin kuzeni Mudar Esad’a da yaptırım uyguladı. Suriye ordusunun Dördüncü Tümenini yöneten Esad’ın kardeşi Mahir de ‘insan hakları ihlalleri’ nedeniyle hedef alındı. Bunların yanı sıra bir Rus mühendislik firması da yaptırımlara maruz kaldı.

AB, İran’da sekiz kişiyi ve ArianTel adlı telekomünikasyon firmasını hedef aldı ve bu firmaların ‘İran’da muhalefeti ve eleştirel sesleri bastırmak üzere İran hükümeti tarafından tasarlanan telekomünikasyon gözetim mimarisine katkıda bulunduğunu’ ileri sürdü.

İranlı milletvekilleri ve Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) mensuplarının yanı sıra DMO fonlarını yöneten DMO Kooperatif Vakfı da AB yaptırımlarından nasibini aldı.

AB açıklamasında “AB, İran’ı protestoculara karşı ölüm cezaları uygulama ve infaz etme uygulamasına son vermeye, verilen ölüm cezası kararlarını geri almaya ve tüm tutuklulara adil yargılanma hakkı sağlamaya çağırır,” denildi.