İsrail, ‘Gazze insani yardım koordinatörü’ olarak Tony Blair’i istiyor

Pazar günü Ynet’te yayınlanan bir habere göre İsrail, Gazze’deki ‘insani durumu iyileştirmek’ ve ‘Hamas’a karşı savaşını sürdürürken uluslararası baskıyı azaltmak’ amacıyla eski Birleşik Krallık başbakanı Tony Blair’i Gazze Şeridine ‘insani yardım koordinatörü’ olarak atamak istiyor.

Ynet’in adını açıklamadığı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Blair’in Ortadoğu Dörtlüsü’nün eski bölge elçisi olarak edindiği deneyimden yararlanarak İsrail’in Gazze’deki operasyonunun sivillere maliyeti konusundaki uluslararası kaygıları azaltmayı umuyor.

Haberde konuyla ilgili olarak Blair ile temasa geçildiği ve görüşmelerin son haftalarda devam ettiği belirtildi. Eski İngiliz liderin ofisi Ynet’e verdiği yanıtta ‘kendisine bir pozisyon verilmediğini ya da teklif edilmediğini’ söyledi fakat herhangi bir teması doğrudan yalanlamadı.

Ynet, önerilen rolün tam tanımı, kapsamı ve yetkisinin henüz net olarak tanımlanmadığını belirtirken, ‘tıbbi tedavi ve ilaç sağlama ile yaralı ve hastaları Şerit’ten tahliye etme olasılığına’ vurgu yapılacağını ekledi.

Habere göre Gazze’deki insani durumun hafifletilmesine yönelik çabalar İsrail Sağlık ve Savunma bakanlıkları tarafından koordine ediliyor ve İsrail Sağlık Bakanlığı son haftalarda Mısır’da sahra hastaneleri kurulması ve Fransa’dan bir gemi hastanenin gelmesi gibi uluslararası aktörlerin çabaları da dâhil olmak üzere bir dizi projeye destek verdi.

Blair’in ofisinden Ynet’e yapılan açıklamada, “Sayın Blair İsrail’de bir ofise sahiptir ve İsrail ve Filistinlilerle ilgili konularda çalışmaya devam etmektedir. Anlaşılır bir şekilde, neler yapılabileceğini görmek için bölgedeki ve diğer yerlerdeki insanlarla görüşmeler yapıyor, ancak kendisine bu rol verilmedi ya da teklif edilmedi,” denildi.

‘İsrail’in İşçi Partisi’nden Dostları’nın uzun süredir üyesi olan Blair, 11 Ekim’de Aksa Tufanı Operasyonunu kınayan ve değişim çağrısında bulunan bir açıklama yayınlamıştı.