Netanyahu eski Savunma Bakanı Gantz ile birlik hükümeti kurdu: ‘Yargı reformu’ rafa kalktı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Gazze’de Filsitin direnişi ile çatışmalar beşinci gününde devam ederken Çarşamba günü acil bir birlik hükümeti kurma konusunda anlaştı.

Muhalefetteki Gantz’ın hükümete katılması, Aksa Tufanı operasyonu sonucunda İsrail’de yaşanan krizin ne kadar büyük olduğunun altını çiziyor. Axios’a göre eski bir savunma bakanı olan Gantz’ın yeni birlik hükümetindeki rolü, karar alma masasındaki ‘güvenlik deneyimini’ önemli ölçüde güçlendirecek.

Gantz, hükümetin tartışmalı yargı revizyonu nedeniyle aylardır anketlerde Netanyahu’dan daha fazla destek görüyor. Gantz ve muhalefet lideri Yair Lapid Aksa Tufanı operasyonunun ardından birlik hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

Lapid birlik hükümetinde aşırı sağcı partilerin güvenlik kabinesi dışında tutulmasını talep ederken, Gantz’ın tek şartı savaş çabalarını yürütecek daha küçük bir bakanlar komitesi kurulmasıydı.

İsrail basınında yer alan bazı haberlere göre, başbakanın eşi Sara Netanyahu’nun birlik hükümeti kurulmasına karşı çıkması bu hamleyi zorlaştırdı. Fakat itirazlarına ilişkin haberlerin ortaya çıkmasının ardından Sara Netanyahu Çarşamba günü Instagram sayfasında birlik hükümeti çağrısında bulunan kısa bir açıklama yayınladı.

Netanyahu ve Gantz arasındaki anlaşmaya göre birlik hükümeti Gazze’deki savaşın sonuna kadar var olacak. Yeni küçük bir ‘savaş kabinesi’ kurulacak ve eski genelkurmay başkanı Gantz, Netanyahu ve mevcut Savunma Bakanı Yoav Gallant ile birlikte kabinenin bir üyesi olacak.

Gantz’ın partisinin üyesi olan eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizencot ve mevcut Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer de savaş kabinesine katılacak. Muhalefet lideri Yair Lapid de isterse hükümete katılabilecek ve savaş kabinesinin bir üyesi olabilecek.

Netanyahu ve Gantz savaş devam ettiği sürece Knesset’te hiçbir yargı revizyonu yasasının görüşülmemesine karar verdi.