İsrail: Mısır’da tedavi edilen yaralı Filistinliler savaştan sonra Gazze’ye dönebilir

İki İsrailli yetkili ve Batılı bir diplomata göre İsrail; ABD, Mısır, İngiltere ve diğer ülkelere, tedavi için Gazze’den ayrılan her Filistinlinin savaştan sonra geri dönmesine izin verileceğini söyledi.

Axios’tan Barak Ravid’in haberine göre, İsrailli yetkililer Mısır, ABD ve diğer ülkelerin Gazze’deki çatışmalar devam ederken yaralı Filistinlilerin tedavi için Mısır’daki hastanelere tahliyesine başlama planına katılmaları için İsrail’in taahhüdünün gerekli olduğunu söyledi.

Habere göre yeni anlaşma uyarınca Çarşamba günü 80 kadar yaralı Gazze Şeridi’nden Mısır’daki hastanelere tahliye edildi. 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonundan bu yana ilk kez bir Filistinli Gazze’den ayrıldı.

Anlaşma kapsamında kaç yaralı Filistinlinin tahliye edilebileceği belli değil. Çarşamba günü tahliye edilenler Filistin Sağlık Bakanlığı’nın yaralı olarak bildirdiği binlerce kişinin çok küçük bir kısmını temsil ediyor. 

İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri Mısır’a tehcir  etmek ve savaştan sonra geri dönmelerine izin vermemek istediğinden şüpheleniliyor. İsrail medyası, İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir belgeyi sızdırmış, bu belgede Filistinlilerin Gazze’den sürülmesi tavsiye edilmişti. 

Beyaz Saray, Biden’ın İsrail’in böyle bir plan yapmasına izin vermeyeceğini söylediğini belirtti. İsrailli ve Batılı yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey İsrailli yetkililerin de diğer ülkelere böyle bir planlarının olmadığını söylediğini aktardı.

Yetkililer, İsrail’in müttefiklerine Gazze’den geçici olarak tıbbi tedavi için ayrılan herhangi bir Filistinlinin savaştan sonra geri dönmesine izin verileceğini garanti etmeye hazır olduğunu söylediğini vurguladı. İsrailli yetkililerden biri, “Başbakan Netanyahu yaralı Filistinlileri Gazze’den sınır dışı etmek istemiyor,” iddiasında bulundu.

Habere göre İsrailli yetkililer yaralıların tahliyesinin İsrail’in müttefiklerini Gazze’ye yönelik kara harekâtını desteklemeye devam etmeleri için ‘cesaretlendireceğini’ umuyor.

İsrail, Filistinlilere tıbbi tedavi sağlamak için başka seçenekleri de değerlendiriyor. Seçeneklerden biri, Gazze kıyısı yakınlarında yüzen bir hastane olarak faaliyet gösterecek bir Fransız askeri gemisini kullanmak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail’e yaptığı son ziyaret sırasında ve sonrasında bu konudan bahsetti. İtalya ve Yunanistan’ın da bu tür gemileri var ve böyle bir girişimin parçası olarak Gazze’ye göndermeyi düşünebilirler.

İsrailli yetkililer ayrıca yaralı Filistinli kadın ve çocukların tıbbi tedavi için isimlerini vermek istemedikleri diğer bazı Avrupa ülkelerine gönderilmesi olasılığını da görüştüklerini söyledi.