İsrail’de aşırı sağcı gruplar Müslüman Mahallesi’nde yürüyüş planlıyor

İsrailli iki aşırı sağcı örgüt, Mescid-i Haram üzerinde ‘Yahudi kontrolünün’ yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunmak üzere perşembe akşamı Kudüs’ün Eski Kent bölgesindeki Müslüman Mahallesi’nde bir yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor.

Yahudi bayramı Hanuka’nın ilk gecesinde gerçekleştiği için ‘Makabiler Yürüyüşü’ olarak adlandırılan etkinlik Şam Kapısı’ndan geçerek Müslüman Mahallesi’ne girecek, Mescid-i Haram’ı yöneten Ürdün Vakfı’nın ofislerinin önünden geçecek ve Batı Duvarı meydanının dışında yer alan ve gayrimüslimlerin Mescid-i Haram’a giriş yaptığı Muğrabi Kapısına giden rampada sona erecek.

Eski bir Kudüs polis şefi, yürüyüşün Kudüs’te ve ülke genelindeki Arap İsrailliler arasında gerginliklere yol açabileceğini ve Batı Şeria’daki gerilimi daha da alevlendirebileceğini söyleyerek endişelerini dile getirdi.

Kanal 12’nin haberine göre, Kudüs Emniyet Müdürü Doron Turgeman perşembe sabahı yürüyüşün Müslüman Mahallesi’nden geçmesine onay verip vermeyeceğine karar verecek.

Etkinlik için sosyal medyada yayınlanan bir broşürde belirtildiği üzere, yürüyüşün amaçları Gazze savaşında Hamas’a karşı savaşırken ölen İsrail askerlerini anmak, ‘Mescid-i Haram’dan vakfı çıkarmak’ ve ‘Kudüs ve Mescid-i Haram’da tam Yahudi kontrolünü yeniden tesis etmek.’

Yürüyüşün arkasındaki örgüt ’Moriah Dağı’nın Oğulları’, David Ben Moriah adlı bir kişi tarafından üç ay önce kurulan yeni ve radikal bir Mescid-i Haram grubu. Moriah Dağı, Mescid-i Haram’ın Eski Ahit’teki isimlerinden biri.

Moriah Dağı’nın Oğulları’nın X hesabında Yahudi üstünlükçü görüşleriyle bilinen haham Meir Kahane’ye övgüler düzülüyor ve Mescid-i Haram’daki Kubbet-üs Sahra’nın yerini alacak bir Yahudi Tapınağı’nın görüntüleri yer alıyor.

Yürüyüşe katılan bir diğer örgüt ise, başkanı Baruch Marzel’in Haham Meir Kahane’nin Yahudi üstünlükçü Kach partisinin eski sekreteri ve aşırı milliyetçi Otzma Yehudit partisinin kurucusu olduğu Kahanist ‘Yahudi Gerçeği’ hareketi. Marzel aynı zamanda yürüyüşün organizatörlerinden biri.

Hareket, Mescid-i Haram’dakii Müslüman kutsal mekanlarının kaldırılmasını, burada yeniden bir Yahudi Tapınağı inşa edilmesini ve Arap siyasi partilerine oy veren herkesin İsrail’den zorla gönderilmesini savunuyor.

“Mescid-i Haram’ın düşmanlardan arındırılması gerekiyor, çünkü burası Yahudiler için en kutsal yer ve burayı kim yönetirse tüm toprakları yönetmiş olur,” diyen Ben Moriah, örgütünün Yahudiler için bölgede tam hak ve ‘tüm ülkede Yahudi egemenliği’ talep ettiğini söyledi.

Gayrimüslimlerin Mescid-i Haram’da açık ibadet yapmaları genellikle polis tarafından engelleniyor ve gayrimüslimler için ziyaret saatleri son derece sınırlı.