CNN: ABD, İsrail’in Gazze operasyonunun en geç ocakta bitmesini istiyor

Üst düzey ABD’li yetkililer CNN’e yaptıkları açıklamada Washington’un İsrail’in Gazze’nin güneyindeki kara operasyonunun ‘sadece birkaç hafta daha sürmesini’ ve muhtemelen ocak ayında sona ermesini umduğunu söyledi. 

Yetkililer bundan sonra İsrail’in ‘daha düşük yoğunluklu, belirli Hamas militanlarını ve liderlerini dar bir şekilde hedef alan aşırı yerelleştirilmiş bir stratejiye’ geçmesi gerektiğini söyledi. 

Yetkililerden biri Washington’un Gazze’nin güneyindeki operasyonun nasıl yürütüleceğine dair endişelerinin altını çizerek, ABD’nin İsrail’i ‘sert ve doğrudan’ görüşmelerle kuzeyde verilen hasarın ve sivil kayıpların tekrarlanmaması konusunda uyardığını sözlerine ekledi. 

Haberde, “Küresel kamuoyu kara harekâtına giderek daha fazla karşı çıkarken […] İsrail’in operasyonu mevcut haliyle sürdürmek ve anlamlı bir uluslararası destek sağlamak için sahip olduğu zaman hızla azalıyor,” deniyor. 

ABD istihbarat analizlerini bilen bir yetkili, İsrail’in operasyonda aynı yoğunluk düzeyini koruyamayacağını söyledi. Kaynak, İsrail’in Hizbullah’ın kuzeydeki günlük saldırılarına karşı koyma ihtiyacı duyduğunu da sözlerine ekleyerek Gazze operasyonunun yoğunluğunun azaltılmasının bir başka nedeni olarak bunu gösterdi.

CNN’e konuşan yetkililer, “ABD’li yetkililer İsrail’in ocak ayına kadar daha hedefe yönelik bir stratejiye geçeceğini ve bunun ABD’nin Irak ve Afganistan’daki yüksek yoğunluklu çatışmalardan terörist liderlere karşı daha dar bir kampanyaya geçişine benzeyeceğini umuyor,” dedi.