İsrail’in gözaltına aldığı onlarca gazeteciye işkence

Filistin Tutsaklar Cemiyeti 2 Haziran’da yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye yönelik işgalinin başlamasından bu yana 80 gazeteciyi gözaltına aldığını ve 49’unun halen gözaltında olduğunu bildirdi.

İşgal güçleri tarafından gözaltına alınan son gazeteciler El Halil’den Bilal el-Tavil ve Mahmud Fatafta’ydı ve gözaltı süreleri “soruşturmanın tamamlanması” bahanesiyle 9 Haziran’a kadar uzatıldı.

Örgüt, “İşgal yetkilileri, Gazze’deki halkımıza karşı devam eden soykırım savaşı ışığında, gazetecileri tehdit etme, saha saldırıları, gözaltı ve devam eden kovuşturmaya ek olarak tutuklama politikasını tırmandırmaya devam ediyor,” dedi.

İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan gazetecilerden dördünün İhlas Savala, Rola Hassaneyn, Buşra el-Tavil ve Esma Hreyş adlı kadınlar olduğuna dikkat çeken insan hakları grubu, “kışkırtma” iddiasıyla tutuklanan Hassaneyn dışında hepsinin idari gözetim altında olduğunu vurguladı.

Filistinli Tutsaklar Cemiyeti, “İsrail işgal makamları, Gazze’deki halkımıza karşı devam eden soykırım savaşı ışığında, tehditler ve saldırılarla birlikte gazetecileri tutuklama politikası ve devam eden gözaltı ve kovuşturmalarla tırmanmaya devam ediyor,” dedi.

Grup, Gazze’deki gözaltılarda 12 gazetecinin zorla kaybedildiğini ve bunların çoğunun İsrail’in El Şifa Hastanesine saldırısı sırasında gözaltına alındığını belirtti.

Açıklamada, “İşkence ve aşağılama, aç bırakma ve sistematik tıbbi suçlara ek olarak, genel olarak mahkumlara ve tutuklulara uygulanan tüm intikam ve cezalandırıcı önlemlerle karşı karşıyalar” denildi.

Örgüt, BM de dahil olmak üzere uluslararası insan hakları camiasını, insan hakları ihlalleri ve İsrail’in Filistinli mahkumlara karşı işlediği suçlarla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.