İsrailli tanınmış haham Aviner: Kadınlar siyasete karışmamalı

Tanınmış İsrailli haham Şlomo Aviner, kadınların siyasete karışmaması gerektiğini ve eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked’in Sağ Kanat Partiler Birliği’ne (URP) başkanlık etmemesi gerektiğini söyledi.


Aviner’in bu sözleri haham Şmuel Eliyahu ve Hay Hacohen’in ve diğer 40 din adamı tarafından tepkiyle karşılandı ve yayımlanan açık mektupta, herhangi bir sağ partinin başkanının “Tanrı korkusunun olması gerektiği” belirtildi.


Ayrıca mektupta, bu açıklamanın Ayelet Şaked’in URP’ye başkanlık etmesini engellemeye dönük bir girişim olarak görüldüğü ifade edildi.


İsrail kamu yayıncısı KAN radyosunda konuşan Aviner, başlangıçta Şaked’in laik olduğu için dindar bir partiye başkanlık etmemesi gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte, dindar bir kadının dindar bir partiye başkan olup olamayacağı sorulduğunda Aviner, “Bu doğru değil, siyasetin karmaşık kasırgası kadın rolüne uygun bir arena değil” dedi.


Diğer yandan Aviner, Tevrat’a göre kadınların erkeklere ‘ders vermemesi gerektiğini’ söyledi.
‘Yeni Sağ’ partisinin lideri ve eski Eğitim Bakanı Naftali Bennett, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:


“Bu yorumlar, dindar Siyonist toplumun küçük bir yüzdesini temsil ediyor ve Tanrı’nın isminin aşağılanmasına neden oluyor. Hayatımdaki her girişimi, yetenekli kadın liderlerle yaptım.”