Biden İsrail’den işgal operasyonunu ertelemesini istedi

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin direnişinin elindeki rehinelerin salıverilmesine yardımcı olmak için İsrail’den Gazze’ye kara harekâtını ertelemesini istediğini ama Binyamin Netanyahu’dan askeri operasyonları durdurmasını talep etmediğini söyledi.

Biden Çarşamba günü Beyaz Saray’da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile düzenlediği basın toplantısında, “Kendisine belirttiğim şey, eğer bu insanları güvenli bir şekilde dışarı çıkarmak mümkünse, yapması gerekenin bu olduğudur. Bu onların kararı,” dedi.

İran’a yönelik tehditlerini de dile getiren ve bölgedeki Amerikan birliklerini savunacaklarını söyleyen Biden, “Ayetullah’a [Ali Hamaney] uyarım, bu birliklere karşı harekete geçmeye devam ederlerse karşılık vereceğimiz yönündeydi. Kendisi de buna hazırlıklı olmalı, dedi. Biden, Amerikalıların çatışmanın tırmanmasından endişe edip etmemesi gerektiği sorusu üzerine, “Bunun İsrail ile hiçbir ilgisi yok,” diye ekledi.

Bölgedeki Arap ülkelerinin kamuoyunu yatıştırmak için de hamle yapan Biden, siyonist yasadışı yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırılarını kınadı ve İsrail’in ‘savaş kanunlarına uygun hareket etme’ sorumluluğu olduğunu söyledi.