Itamar Ben Gvir’den yeni provokasyon: El Aksa’da yetki bizde

İsrail’in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Pazar sabahı bir grup destekçisiyle birlikte Mescid-i Aksa’ya girerken yeni bir provokasyona imza attı ve “Burada yetki bizde,” dedi.

Ben Gvir yaptığı açıklamada, “Yahudi halkı için en önemli yer olan Tapınak Tepesi’ne çıkmaktan mutluluk duyuyorum. Burada yetki bizde,” dedi. İsrail polisi gezinin olaysız geçtiğini söyledi. Haaretz’e göre, Ben Gvir ziyaretini, bölgeyi fiili olarak denetleyen Ürdün Vakfı ile koordine etmedi.

Uluslararası anlaşmalar gereği Mescid-i Aksa, gayrimüslimlerin ibadet etmesinin yasak olduğu bir mabet. Mescid-i Aksa yerleşkesinin tamamından sorumlu idari organ, Ürdün hükümetine bağlı ‘Kudüs Vakfı’ olarak biliniyor.

Hamas, İsrailli milliyetçi liderin Mescid-i Aksa ziyaretine sert tepki gösterdi. Telegram’dan açıklama yapan örgüt, İsrail’in ‘bakanlarının ve yerleşimci sürülerinin barbarca saldırılarının sorumluluğunu üstleneceğini’ yazdı ve bu hareketin ‘Siyonist faşist hükümet ve aşırı sağcı bakanlarının kibri altında El Aksa’nın üzerinde beliren tehlikenin derinliğini doğruladığını’ söyledi.