Kirby: ABD istihbaratı Hamas’ın planlarından habersizdi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby pazar günü yaptığı açıklamada, ABD istihbarat teşkilatlarının Hamas’ın İsrail’e saldırı planından haberdar olmadığını savundu.

ABD’li gazete New York Times, geçen hafta İsrailli yetkililerin Aksa Tufanı operasyonuna ilişkin planları bir sene öncesinden elde ettiğini öne sürmüştü.

Kirby, NBC’ye verdiği demeçte, “İstihbarat topluluğu bu belgeye erişimleri olmadığını belirtti,” dedi. POLITICO cuma günü İsrail’in saldırı planını ABD ile paylaştığına dair bir işaret olmadığını bildirmişti.

Times’a konuşan yetkililer, İsrail ordusunun yaklaşık 40 sayfalık belgeyi daha ciddiye alması halinde, Aksa Tufanı’nın önlenebileceğini öne sürmüştü. Fakat habere göre İsrail yönetimi uyarı işaretlerini dikkate almayarak saldırıyı ‘Hamas’ın kapasitesinin ötesinde bir şey’ olarak gördü.

Kirby, ABD’nin saldırı planlarından haberdar edilmesi gerekip gerekmediği sorusuna, “İstihbarat bir mozaiktir ve bazen bazı şeyleri bir araya getirip oldukça iyi bir resim elde edersiniz, bazen de bulmacanın parçaları eksik kalır,” diye yanıt verdi.