Katar Başbakanı El Thani: Hamas ile ilişkileri Bush yönetiminin desteği ile kurduk

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve kızı Ivanka Trump geçtiğimiz çarşamba günü New York’ta Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Thani ve çoğunluğu Yahudi işadamları ve milyarderlerden oluşan bir grupla özel bir toplantı düzenledi.

Axios’a konuşan toplantıya katılan bir kaynak Katar başbakanının ülkesinin Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için gösterdiği çabalardan bahsettiğini ve Katar’ın Hamas’la olan ilişkisine dair çeşitli soruları yanıtladığını söyledi.

Toplantıya katılanlardan biri, Şeyh Muhammed’in, Katar’ın Hamas ile yakın ilişkilerinin ve örgütün Doha’da ağırlanmasının 2006 yılında Bush yönetiminin desteğiyle başladığını söylediğini aktardı.

Başbakan, Obama ve Trump yönetimlerinin de Katar’ı Gazze’deki durumu idare etmek için Hamas’la açık bir kanalı sürdürmeye teşvik ettiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan kişiye göre Katarlı lider gruba, Katar’ın son beş yılda Gazze’ye maaş, yakıt ve yoksul halka yardım için aktardığı milyarlarca doların İsrail hükümetiyle koordine edildiğini ve İsrail hükümeti tarafından onaylandığını söyledi.

Toplantıya katılanlardan biri, “Çoğumuz okuduklarımızdan yola çıkarak Katar hakkında olumsuz bir algıyla geldik ve hem tarihsel hem de güncel olarak Gazze’de oynadıkları rol hakkında daha incelikli bir anlayışla ayrıldık,” dedi.

Toplantıya katılan bir başka katılımcı ise, “Zaman zaman gergin bir konuşma oldu ve toplantının sonunda bazılarımız arasında şüphecilik vardı,” dedi. Bu katılımcı, bazı iş dünyası liderlerinin Katar’ın savaştan sonra Hamas konusunda ne yapacağı ve Hamas ile ilişkilerinin değişip değişmeyeceği konusunda hâlâ soru işaretleri olduğunu söyledi.