Netanyahu, Eritrelilerin sınır dışı edilmesini istedi

İsrail, Cumartesi günü Tel Aviv’deki protestolara katılan Eritreli sığınmacıların derhal sınır dışı edilmesini de içeren sert adımlar atmayı düşünüyor.

Polisle yaşanan şiddetli çatışmalarda ve Eritre rejiminin destekçileri ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 170 kişi yaralanmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ‘kırmızı çizginin aşıldığını’ ileri sürdü ve ayrıca ‘yasadışı sızmacılar’ olarak tanımladığı tüm Afrikalı göçmenleri sınır dışı etmek için yeni bir plan emri verdi.

Cumartesi günkü olaylar, Eritre hükümetine karşı Eritrelilerin, İsrailli yetkililerden ülkelerinin büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir etkinliği iptal etmelerini istemelerinin ardından başladı.

İsrailli atlı polisler protestocuları uzaklaştırmaya çalışırken, çevik kuvvet teçhizatı içindeki polis göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve gerçek mermi kullandı. Gerçek mermi kullanımının yasalara uygun olup olmadığı konusunda bir soruşturma başlatıldı.

Yaptığı açıklamada İsrail polisi, personelinin hayatının ‘risk altında olduğunu hissettiklerini’ savundu.

Eritreli karşıt gruplar arasında da sokak savaşları yaşandı. Eritre’de Devlet Başkanı Isaias Afwerki’nin yönetimi konusunda yaşanan bölünmeler diasporaya da sıçradı.

Netanyahu hükümeti planları sertleştiriyor

Netanyahu ve kabinesindeki diğer isimler, sığınmacıların İsrail dışına çıkarılmasına yönelik daha önceki girişimleri engellediği için Yüksek Mahkeme’yi suçluyor.

Başbakan Pazar günkü özel hükümet toplantısında, “Tel Aviv’in güneyinde ve başka yerlerde yasadışı göçmenlerle ilgili ciddi bir sorun var. İsyancılara karşı sert tedbirler alınmasını istiyoruz, buna katılanların derhal sınır dışı edilmesi de dahil,” dedi. Başbakan bakanlardan kendisine ‘diğer tüm yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesine yönelik’ planlar sunmalarını istedi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir şimdi İsrail’in temel yasasının bir kısmını iptal ederek ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenlerin toplu olarak sınır dışı edilmesini öngören bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor.