Netanyahu: Gazze’deki çatışmaların ardından Suudilerle normalleşme hâlâ mümkün

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridindeki savaşa rağmen Suudi Arabistan ile bir ‘barış anlaşmasının’ hâlâ mümkün olduğunu söyledi.

Netanyahu Perşembe akşamı yayınlanan Fox News’in ‘Special Report’ programına verdiği mülakatta, “Bence bu [Suudilerle normalleşme] gerçek olacak. Bence koşullar olgunlaşacak. Hatta zaferden sonra daha da olgunlaşacağını düşünüyorum,” dedi.

Netanyahu, İsrail’in Gazze’yi işgal etme niyetinde olmadığını fakat ABD ve Avrupa Birliği tarafından ‘terör örgütü’ olarak nitelendirilen Hamas’ın gelecekteki saldırılarına karşı caydırıcı bir unsur olması için bölge sınırında asker bulunduracağını söyledi.

Siyonist lider, “Orada kalacak bir hükümet, sivil bir hükümet bulmamız gerekecek. Fakat öngörülebilir gelecekte bunun tekrarlanmayacağından emin olmalıyız. Bu yüzden gerekirse Gazze’’ye girip katilleri öldürecek güvenilir bir güce sahip olmalıyız,” dedi.

Netanyahu ateşkesi kabul etmediklerini vurgularken, “Hamas ile ateşkes, Hamas’a teslimiyet, teröre teslimiyet ve İran’ın terör ekseninin zaferi anlamına gelir. İsrailli rehineler serbest bırakılmadan ateşkes olmaz. Böyle bir şey olmayacak,” dedi.

Hamas’a karşı savaşın devam ettiğini belirten Netanyahu, belirli bir süre için belirli yerlerde sivillerin çatışma bölgesinden güvenli bir şekilde geçişini kolaylaştırmak istediklerini savundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Perşembe günü erken saatlerde çatışmaların ‘umduğundan biraz daha uzun sürdüğü’ yönündeki yorumları sorulduğunda Netanyahu, “Evet, umduğumdan biraz daha uzun sürdü,” yanıtını verdi.

İsrail silahlı kuvvetlerinin güvenliği, çıkarmak istedikleri rehineler ve kurmak istedikleri insani koridorların, savaşın uzamasında etkili olduğunu ileri süren Netanyahu, ‘Hamas’ın kendi ateşiyle, silah zoruyla Filistinli sivillerin çıkışını engellediğini’ söyledi.