Nasıra’da eylem çağrısı yapan Komünist Parti yöneticisi gözaltına alındı

İsrail polisi, eski Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (Hadaş) milletvekili ve İsrail Komünist Partisi (CPI) üyesi Mohammad Barakeh’i gözaltına aldı.

İsrail’deki Arap-Filistin toplumunun çatı örgütü Yüksek Gözlem Komitesi Başkanı da olan Mohammad Barakeh, Arap yetkilileri Nasıra’da Gazze’de devam eden İsrail işgaline karşı gösteri yapmaya çağırmıştı.

Polis yaptığı açıklamada Barakeh’in ‘polis talimatlarına aykırı olarak, kışkırtmaya yol açabilecek ve kamu düzenine zarar verebilecek bir gösteri düzenlemeye çalıştığı’ için gözaltına alındığını söyledi.

Barakeh, Nasıra’daki protestoya giderken plakasız bir araç kullanan polisler tarafından alıkonuldu. Polis ayrıca Nasıra’da Yüksek Gözlem Komitesi üyesi beş Filistinli siyasi lideri de gözaltına aldı. Barakeh Beit She’an Polis Karakoluna, diğer gözaltındakiler ise Migdal Haemek Polis Karakoluna nakledildi.

Barakeh dün Nasıra Polis Komutanına, Yüksek Gözlem Komitesinin Nasıra’daki El-Ayn Meydanında 50’den fazla katılımcının olmayacağı bir protesto nöbeti düzenlemeyi planladığını bildirdi. Barakeh komutanla yaptığı görüşmede, İsrail yasalarına göre protestonun izne tabi olmadığını vurguladı ve polisin organizasyona müdahale etmekten kaçınmasını istedi.

Hadaş milletvekili Aida Touma-Sliman’a göre, “Görünen o ki ilan edilmemiş bir askeri yönetim altındayız. İsrail’in Arap Vatandaşları Yüksek Gözlem Komitesi Başkanı Mohammad Barakeh’in tutuklanması tüm Arap nüfusuna yönelik bir saldırıdır. Protesto etme ve savaşa karşı çıkma hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz,” dedi.

CPI’dan yapılan açıklamada, “Bugünkü hukuksuz gözaltılar, dün Yüksek Mahkeme tarafından onaylanan, Gazze’deki savaşın ve işgalin sona erdirilmesi çağrısında bulunan tüm gösterilerin yasaklanması için İsrail Polisi tarafından çıkarılan emirlerin hemen ardından geldi. Bu durum, Gazze ile dayanışmalarını ya da Filistinli kimliklerini sosyal medyada ifade eden vatandaşların yasal takibata uğramasının yanı sıra silahsız sivil gösterilere gerçek mermilerle ateş açılmasını onaylayan Acil Durum Yönetmeliklerinde yapılan hızlı değişiklikleri de içeren, Filistinli azınlığa yönelik devlet baskısının hızla yoğunlaşmasını yansıtmaktadır,” denildi.

İsrail’in ‘demokratik bir devlet olduğu’ bahanesiyle Hamas’la mücadele ettiği gerekçesiyle uluslararası toplumdan büyük destek aldığına dikkat çeken İsrail Komünist Partisi, “Demokratik ülkeler, tam da muhalefetin ve kamusal eleştirinin insan hakları ve değerlerinin korunması açısından en önemli olduğu savaş dönemlerinde siyasi muhalefeti bastırmazlar. Demokratik devletler azınlıklarına zulmetmez, kimliklerine sahip çıkanları tutuklamakla, yaralamakla ya da öldürmekle tehdit etmez. Demokratik devletler azınlık liderlerini tutuklamaz,” dedi.