Netanyahu, Hamas’ın ateşkes teklifini reddetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın Gazze’deki rehineleri serbest bırakma anlaşmasına ilişkin koşullarını ‘hayal ürünü’ olarak nitelendirerek reddetti ve şartları kabul etmenin ‘yeni bir katliama’ yol açacağını iddia etti.

Netanyahu, çarşamba gecesi düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze’deki saldırısını ‘tam zafer’ sağlanana kadar sürdürme sözü verdi ve ülkesinin bunu ‘aylar içinde’ başaracağını söyledi.

Netanyahu, “Daha azına razı olmayacağız. Hamas’ın hayali taleplerine teslim olmak. . . . sadece rehinelerin serbest bırakılmamasına yol açmayacak, aynı zamanda başka bir katliama davetiye çıkaracak,” iddiasında bulundu.

Netanyahu ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a, Hamas’ın devrilmesinden sonra ‘Gazze’nin sonsuza kadar silahsızlandırılmasını sağlayacaklarını’ söylediğini aktardı.

Hamas, elinde tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmanın karşılığında dört buçuk ay sürecek bir ateşkes, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi ve en az 1.500 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep etti.

Blinken, Netanyahu’nun basın toplantısından sonra yaptığı açıklamada, İsrail başbakanının Hamas’ın önerisini reddetmesine rağmen, rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Netanyahu’nun konuşmasının ardından üst düzey Hamas yetkilisi Usame Hamdan, Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, “Netanyahu’nun ateşkes önerisine ilişkin yorumları, bölgede çatışmayı sürdürme niyetinde olduğunu gösteriyor,” dedi.

“Hamas tüm seçeneklerle başa çıkmaya hazır,” diyen Hamdan, hareketin siyasi kanadından bir heyetin Mısırlı ve Katarlı yetkililerle ateşkes görüşmelerini sürdürmek üzere Kahire’yi ziyaret edeceğini söyledi.