Netanyahu, savunma bakanının ABD’li yetkililerle görüşmesini yasakladı

İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Washington ziyareti sırasında ABD hükümet yetkilileriyle görüşmesi Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından yasaklandı.

Gallant 24 Ağustos gecesi ABD başkentine doğru yola çıktı ve resmi açıklamaya göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ile görüşecek. Galant’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Bakan Gallant BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin büyükelçilerine güvenlik brifingi verecek ve New York’taki Savunma Bakanlığı tedarik heyetini ziyaret edecek,” denildi. 

İddiaya göre, Netanyahu’nun “Washington’a davet edilmezsem, kimse orada toplantı yapamaz,” direktifiyle veto uyguladığı bildirildiğinden, Gallant’ın gündeminde ABD yetkilileriyle toplantı yok. Channel 12 haber kanalı Mart ayında Netanyahu’nun kendi davetini beklerken Gallant’ın davet edildiği iki ABD ziyaretini veto ettiğini bildirmişti.

Bununla birlikte Gallant daha önce ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD’li yetkililerle Haziran ayında Brüksel’de düzenlenen NATO toplantısı çerçevesinde ve yılın başlarında İsrail’de bir araya gelmişti. Gallant ayrıca bu hafta İsrail’de ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ile de buluştu.

Görüşme hakkında herhangi bir bilgi verilmedi; fakat geçen hafta Batı basınında çıkan haberlerde Milley’in Tel Aviv’in planladığı ‘yargı reformu’a karşı çıkan gönüllü yedek askerlerin yaygın isyanının ardından ‘ordunun zindeliğini ve hazır olma durumunu değerlendirmek’ üzere İsrail’e gittiği ortaya çıkmıştı.