Hakan Fidan, Barzani ve Talabani ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Perşembe günü Erbil’de bir dizi siyasi partiyle bir araya gelerek Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ilişkilerini ele aldı. 

Dışişleri Bakanı olduktan sonra ilk kez Bağdat’a giden Fidan, üst düzey Iraklı yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdi. Perşembe günü erken saatlerde Erbil’e ulaşan Fidan, IKBY yetkilileri ve siyasi partilerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüşen Fidan, ikili ilişkiler ve bölgenin petrol ihracatı da dahil olmak üzere bir dizi konuyu ele aldı. 

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ise Fidan’ı Pirmam’da kabul etti. Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Irak ve bölgedeki siyasi durum ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulundular,” denildi.

Fidan Salı günü Bağdat’ta yaptığı açıklamada PKK’nin Süleymaniye vilayetini ‘işgal ettiğini’ söylemiş ve Irak hükümetini PKK’yi ‘terör örgütü’ olarak tanımaya çağırmıştı. Süleymaniye vilayeti Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) tarafından kontrol ediliyor. 

Fidan ayrıca Erbil’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı ve KYB’nin üst düzey yetkililerinden Kubad Talabani ile de bir araya geldi. Talabani’nin Facebook’ta yaptığı paylaşıma göre iki yetkili Erbil ve Ankara ilişkileri, Süleymaniye’ye yönelik uçuş yasağının kaldırılması ve diğer bazı konular hakkında görüştü.

Kürdistan İslami Birliği lideri Salahaddin Bahaaddin yaptığı açıklamada Fidan ile Erbil’de yaptıkları görüşmede Erbil, Bağdat ve Ankara arasındaki sorunları ele aldıklarını söyledi.

Bakan Fidan Erbil’de Irak Türkmen Cephesi yetkilileriyle de bir araya geldi.