Yardım konvoyuna saldırıdan sorumlu siyonist komutan, Gazze’ye insani yardım girişini engellemek istemiş

The Telegraph, Gazze’de yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısındaki rolü nedeniyle görevden alınan en üst düzey İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) komutanının, ocak ayında bölgenin yardımdan mahrum bırakılması çağrısında bulunan bir açık mektubu imzalayan bir yerleşimci olduğunu ortaya çıkardı.

Üst düzey bir İngiliz avukat, Gazze’nin ‘kuşatılması’ çağrısını da içeren mektubun içeriğinin, cinayetleri soruşturan İsrailli yetkililer tarafından dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Nahal Piyade Tugayı Kurmay Başkanı Albay Nochi Mandel, World Central Kitchen (WCK) adlı yardım kuruluşuna ait üç aracın insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradığı ve üç İngiliz de dahil olmak üzere içindeki herkesin öldüğü olayın ardından geçen hafta görevden alınan iki subaydan biriydi.

IDF tarafından yapılan bir soruşturma, saldırıları ‘vahim bir hata’ olarak nitelendirdi ama ‘kasıtlı bir zarar’ olmadığı sonucuna vardı. IDF, “Saldırıyı onaylayanlar, WCK çalışanlarını değil, silahlı Hamas militanlarını hedef aldıklarına ikna olmuşlardı,” dedi.

Mektupta, Batı Şeria’da bir yerleşim biriminde yaşayan ‘dini siyonist’ olan Albay Mandel, 130’dan fazla yedek subay ve komutanla birlikte Gazze’ye yardım akışının kısıtlanması çağrısında bulunuyordu.

Mektup 20 Ocak’ta İsrail Savaş Kabinesine ve IDF Genelkurmay Başkanına gönderilmiş ve tahliyenin ardından ‘Gazze Şehrinde insani yardım malzemelerine ve hastanelerin çalışmasına’ izin vermemeleri için ‘ellerinden gelen her şeyi yapmaları’ istenmiş.

Amaç, Hamas’ın Gazze’de tuttuğu yaklaşık 130 İsrailli rehine geri dönene kadar bölgeyi kuşatma altına almaktı.

Mektupta, “Anladığımız kadarıyla… silahlı çatışma yasalarına göre, içinde bulunan vatandaşlara tahliye koridorlarına izin verilmesi koşuluyla belirli bir bölgeyi kuşatma altına almak caiz ve yasaldır,” deniliyor.

Albay Mandel, hava saldırılarıyla bağlantılı olarak görevden alınan en yüksek rütbeli subay. 2007 yılında İsrail medyasında IDF’nin ‘gelecek vaat eden en iyi 10 dindar subayı’ arasında gösterilmişti.

Mandel, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasadışı İsrail yerleşimlerinin bir kümesi olan Gush Etzion’da yaşıyor. Gençliğinde, ‘Birleşik Kudüs’ü geri getirmeye, geri almaya ve yeniden inşa etmeye’ adanmış sağcı bir Yahudi örgütü olan Ateret Cohanim tarafından yönetilen bir dini okulda okudu.

Örgüt 2000 yılından bu yana Doğu Kudüs’ün Eski Şehir dışındaki Arap mahallelerinde arazi satın alıyor.

Albay Mandel ve meslektaşları hakkındaki soruşturmanın Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri’nin başkanı ve CEO’su emekli Tümgeneral Yoav Har-Even tarafından yürütülmesi de dikkat çekiyor..

IDF, Rafael’in en büyük müşterilerinden biri. Silah satışlarının neredeyse yarısını İsrailli müşterilerine yapan şirket, yardım görevlilerini öldürmek için kullanıldığı bildirilen ‘Spike füzelerini’ üretiyor.