Siyonist yerleşimcilerden Batı Şeria’da pogrom girişimi

Siyonist yerleşimci gruplar 13 Nisan’da Batı Şeria’nın Ramallah ve Nablus kentleri yakınlarındaki Filistin köylerine saldırdı.

Yerleşimci çeteler Ramallah yakınlarındaki Silvad ve Turmusayya ile Nablus yakınlarındaki Duma köylerinde bulunuyor. Pogrom girişimi cuma günü yüzlerce yerleşimcinin El Muğayyir köyündeki evleri ve araçları ateşe vermesiyle başladı.

Yerleşimciler tarafından açılan ateş ve fiziksel saldırı sonucu 26 yaşındaki Cihad Ebu Alia hayatını kaybederken 30’dan fazla Filistinli de yaralandı. Çeteleri koruyan İsrail polisi, yaralanan Filistinlilerden bazılarını gözaltına aldı.

Ebu Alia, oğlunun cenazesinin nakledildiği Ramallah’taki bir hastaneden gazetecilere yaptığı açıklamada, “Oğlum diğerleriyle birlikte topraklarımızı ve onurumuzu savunmaya gitti ve olan bu,” dedi.

Yerel halk yerleşimcilerin Filistin köyünden yaklaşık 70 koyun çaldığını da söyledi. İsrailli bir insan hakları grubuna göre, şiddet yanlısı çeteler cuma günü kaybolan 14 yaşındaki bir çocuğu arıyordu.

Cuma günü erken saatlerde, Batı Şeria’nın Tubas kentinde düzenlenen bir baskın sırasında iki Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü. Öldürülenlerden biri, geçen yıl ekim ayında İsrail’in Megiddo hapishanesinde öldürülen Hamas lideri ve Filistinli tutsak Ömer Darağme’nin oğlu Muhammed Ömer Darağme idi.