Gallant: Tek bir düşmanla değil, bir eksenle savaşıyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Filistin direniş gruplarının 7 Ekim’de gaşlattığı operasyonun ölçeği ve ciddiyetinin ‘İsraillilerin güvenlik duygusunu derinden sarstığını’ ve ‘çevrelerindeki dünyaya bakış açılarını derinden değiştirdiğini’ söyledi.

“7 Ekim, 1945’ten bu yana Yahudi halkı için en kanlı gündü,” iddiasında bulunan Gallant, Wall Street Journal’a (WSJ) verdiği demeçte ‘dünyanın bunu anlaması gerektiğini’ ileri sürdü.

Gallant’a göre tehdidin ciddiyeti, sadece Hamas ile değil, Lübnan’daki Hizbullah da dahil olmak üzere ‘Tahran’la müttefik olan diğer potansiyel düşmanlar’ın da sürece dahil olmasından kaynaklanıyor. Gallant, “Temel görüşüm: Tek bir düşmanla değil, bir eksenle savaşıyoruz. İran, kullanmak için İsrail’in etrafında askeri güç inşa ediyor,” dedi.

Gallant ayrıca İsrail işgal kuvvetlerinin ‘savaşın yoğun manevra aşaması’ olarak adlandırdığı şeyden ‘farklı özel operasyon türlerine’ doğru kayacağını belirtti.

Bakan, çatışmanın bir sonraki bölümünün ‘daha uzun süreceği’ konusunda uyardı ve İsrail’in ‘Hamas’ı yok etme, Gazze’deki kontrolünü sona erdirme ve kalan rehineleri serbest bırakma’ hedeflerinden vazgeçmeyeceğini belirtti.

Savunma bakanı Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Ulusal Birlik Partisi başkanı Benny Gantz ile birlikte İsrail savaş kabinesinin üç üyesinden biri.