İsrailli bakan, Gazzelilerin ‘gönüllü göçünü’ istedi

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki Filistinlilerin “gönüllü göçünü” desteklediğini belirterek bunu ‘doğru insani çözüm’ olarak nitelendirdi.

Smotrich, “Knesset üyeleri Ram Ben-Barak ve Danny Danon’un Gazze’deki Arapların dünya ülkelerine gönüllü göçüne ilişkin girişimini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Gazze sakinleri ve tüm bölge için en doğru insani çözümdür. Mültecilerin, onların iyiliğini gerçekten isteyen dünya ülkeleri tarafından, uluslararası toplumun desteği ve cömert mali yardımlarıyla ve İsrail devleti bünyesinde kabul edilmesi, hem Yahudilerin hem de Arapların çektiği acı ve ıstırabı sona erdirecek tek çözümdür,” dedi.

Smotrich’in desteği, Pazartesi günü Wall Street Journal’da (WSJ) yayınlanan ve İsrailli milletvekilleri Danny Danon ve Ram Ben-Barak’ın Batılı ülkelerin yaklaşık yirmi yıldır Gazze Şeridi’nde mahsur kalan iki milyondan fazla Filistinliye ‘bir sığınak sunması’ gerektiğini savunduğu bir köşe yazısının üzerine geldi.

“Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, yer değiştirmek isteyen Gazze sakinlerine bir sığınak sunmalıdır. Ülkeler bunu iyi yapılandırılmış ve uluslararası düzeyde koordine edilmiş yeniden yerleştirme programları oluşturarak başarabilirler. Uluslararası toplumun üyeleri, taşınma masraflarına yardımcı olmak ve mültecilerin yeni toplumlarına alışmalarını kolaylaştırmak için taşınmak isteyen Gazzelilere tek seferlik mali destek paketleri sağlamak üzere işbirliği yapabilir” diyen İsrailli milletvekilleri, ‘uluslararası toplumun merhamet göstermek için ahlaki bir zorunluluğu ve fırsatı olduğunu’ da ileri sürmüşlerdi.

Vekiller, ülkelerin ‘10.000’er kişi bile alsa, bu krizin hafifletilmesine yardımcı olacağını’ savunmuşlardı.