İsrail’in yeni istihbarat birimi İran’a karşı ‘topyekûn savaşa’ hazırlanıyor

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre İsrail istihbaratı, İran ile olası bir savaşa hazırlanmak üzere yeni bir birim kurdu. İsrail gazetesi, İsrail ordusunun yeni istihbarat biriminin ‘hiç kimsenin hayal bile edemeyeceği bir savaşın, ilk İsrail-İran savaşının ana hatlarını tamamladığını’ belirtti.

Gazete, İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmaların son yıllarda arttığına ve güvenlik kurumlarında bir sonraki savaşın İran’a karşı doğrudan savaşı içeren çok cepheli bir çatışma olacağı yönündeki değerlendirmelere eşlik ettiğine dikkat çekti.

Yeni birimin Araştırma Bölümü Başkanı Yarbay T., “Bu, İsrail Savunma Kuvvetlerinin yapması gereken önemli bir zihniyet değişikliğidir. Hizbullah’a karşı bir savaşa ya da Gazze’de Hamas veya İslami Cihad’a karşı bir operasyona benzemiyor,” diye açıklıyor.

Birim üyelerinin iç tartışmalarına göre, yaklaşan savaş ‘İsrail halkının büyük bir dayanıklılık göstermesini gerektirecek, neredeyse günümüzün topyekûn savaşına benzer bir savaş’ olacak. Birliğin bir mensubu, “Nükleer tesislerden bağımsız olarak İran’daki hedef sayısını şimdiden iki katına çıkardık. Bu savaş arası operasyonlardan çok farklı. Açık bir askeri çatışma tamamen farklı bir hikaye olacaktır,” diyor.

Şube halihazırda Birim 8200 ve Birim 9900 gibi diğer istihbarat birimlerinden temsilcilerle ve ABD istihbaratındaki muadillerinden önemli ölçüde yardım alarak çeşitli savaş oyunları ve senaryo sunumları gerçekleştirdi.