İsrail BM’yi ‘terör örgütü’ olarak nitelendirdi

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, gerilimi tırmandırarak Birleşmiş Milletler’i “terör örgütü” olarak nitelendirdi.

Erdan çarşamba günü İsrail Ordu Radyosu’na verdiği mülakatta, BM’nin “Hamas’ın işbirlikçisi haline geldiğini … belki de daha da ötesi, başlı başına bir terör örgütüne dönüştüğünü” ileri sürdü.

Erdan, “Hamas’la işbirliği yapıyor, ona koruma sağlıyor ve İsrail’i hızla eleştiren bir genel sekreter [António Guterres] tarafından yönetiliyor,” diye ekledi.

İnsani yardım çalışanlarına yönelik saldırıları defalarca kınayan Guterres, Gazze’nin çocuklar için bir “mezarlık” haline geldiği uyarısında bulunmuş ve derhal ateşkes çağrısı yapmıştı.

Erdan’ın açıklamaları, Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın Doğu Kudüs’teki merkezine geçtiğimiz hafta içinde, kuruluşun “İsrailli çocuklar ve gençler” olarak tanımladığı kişiler tarafından düzenlenen en az iki kundaklama saldırısının ardından geldi.

Saldırıda, aşırı milliyetçi siyonist gruplar geçtiğimiz çarşamba günü, polis memurlarının varlığına rağmen kapılarına vuracak kadar yaklaşarak kurumu protesto etmişti.

Kudüs Belediye Başkan Yardımcısı Arieh King, geçtiğimiz perşembe günü X’te yaptığı bir açıklamada, kentteki diğer uluslararası tesislerin de saldırıya uğrayabileceğini belirterek BM’yi “Natzi [sic] örgütü” olarak tanımladı. King, “kutsal şehrimizde düşmana yer yok,” diye de ekledi.

King, hafta sonu Batı Şeria’da, Gazze’ye giden yardım kamyonlarına yapılan saldırıları da “selamladı”. Gazze sakinlerine herhangi bir insani yardım sağlanmasına karşı çıkan İsrailli aşırı sağcılar, konvoyların savaştan zarar gören bölgeye ulaşmasını düzenli olarak engellemeye çalışıyorlar.