ABD, İsrail’den ‘Gazze savaşının yoğunluğunu azaltmasını’ istedi

Beyaz Saray perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, yönetiminin ‘yakın gelecekte’ Hamas’la ‘daha az yoğun bir savaş’ istediğini söylediğini aktardı.

Bu müdahale, üst düzey İsrailli yetkililerin Hamas’ı yenmenin ‘aylar süreceği’ konusunda uyardığı ve Gazze’nin savaş sonrası geleceği için, İsrail’in bölgenin tam güvenlik kontrolüne sahip olması ve İsrail’in Gazze’yi ele geçirmek için ‘toprak alması’ da dahil olmak üzere ABD’nin öne sürdüğü fikirlerden keskin biçimde farklı bir vizyon ortaya koymasıyla gerçekleşti.

Sullivan, ülkenin askeri saldırısının zamanlamasını, Gazze Şeridine daha fazla insani yardım sağlama çabalarını ve savaş sonrasına ilişkin planlamayı görüşmek üzere bu hafta İsrail’de. Ayrıca krallığın fiili hükümdarı Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile görüşmek üzere Riyad’ı da ziyaret etti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “[Jake], şu anda yaptıklarını gördüğümüz, yüksek yoğunluklu operasyonlar olarak adlandırdığımız operasyonlardan, yakın gelecekte düşük yoğunluklu operasyonlara geçiş olasılığından bahsetti,” dedi.

Financial Times bu hafta başında ABD’nin İsrail’in askeri saldırılarının yoğunluğunu azaltmasını ve ocak ayından itibaren Hamas askeri komutanlarını hedef alan baskınlarda daha hassas olmasını beklediğini bildirmişti.