Ana Sayfa Körfez Birleşik Arap Emirlikleri Batılı yetkililer Rusya ile ticaret konusunda BAE’yi uyarmayı planlıyor

Batılı yetkililer Rusya ile ticaret konusunda BAE’yi uyarmayı planlıyor

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği yetkilileri bu hafta Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE), Ukrayna’ya karşı savaşında yardımcı olabilecek malların Rusya’ya sevkiyatını durdurması için ortak baskı yapmayı planlıyor.

Batılı yetkililer, hem sivil hem de askeri uygulamaları olan bilgisayar çipleri, elektronik bileşenler ve diğer çift kullanımlı ürünlerin Rusya’nın eline geçmemesi için yürütülen ‘ortak küresel çabanın’ bir parçası olarak Pazartesi gününden itibaren BAE’yi ziyaret etmeye başladı.

ABD’li ve Avrupalı yetkililer, ABD’nin Ermenistan gibi Rusya’nın komşuları da dahil olmak üzere diğer ülkelere ticareti kısıtlamaları için baskı yapmasıyla birlikte, daha fazla Batı yapımı malın BAE üzerinden Rusya’ya aktarılmasından giderek daha fazla endişe duyduklarını söylüyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yetkililerin ‘ihracat kontrollerini atlatmak ve yasaklanmış malları Rus son kullanıcılara yönlendirmek için kullanılan’ tüm ülkelerden yardım istediklerini söyledi.

ABD, İngiltere ve AB yaptırım elçileri de Batılı çift kullanımlı ürünlerin savaş alanına ulaşmasını engellemek için yetkililere baskı yapmak üzere Türkiye ve Kazakistan gibi ülkelere ortaklaşa ve ayrı ayrı seyahat ettiler.

BAE lideri Muhammed bin Zayed, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyaret etti ve ziyaretler öncesinde ve sonrasında ABD’li yetkililerle temaslarda bulundu. BAE’nin varlık fonlarının on milyarlarca dolar yatırım yaptığı ABD ile derin bağları var. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri ‘terörle mücadele’ konusunda da işbirliği yapıyor.

BAE, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesini kınasa da Moskova ile bağlarını tamamen koparmak istemiyor. Bir BAE yetkilisi, ülkenin BM tarafından uygulanan yaptırımlara uyduğunu ve Ukrayna’daki çatışma ve bunun küresel ekonomi üzerindeki etkileri konusunda ‘ABD ve AB de dahil olmak üzere uluslararası ortaklarla yakın diyalog içinde olduğunu’ söyledi. Yetkili, Körfez ülkesinin çift kullanımlı ürünlerin ihracatını izlediğini ve ‘küresel mali sistemin bütünlüğünü’ korumaya kararlı olduğunu söyledi.

Exit mobile version