Dubai Emirinin eşi Prenses Haya’nın kaçışına kimin yardım ettiği ortaya çıktı: Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Suudi veliaht Muhammed Bin Selman, Ürdün Kralı ve Abu Dabi Emiri

Suudi bir Prens, Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid’in eşi Prensen Haya’nın kaçış ayrıntılarını ortaya çıkardı.

Geçen haftalarda Kral Hüseyin’in kızı ve şimdiki Ürdün Kralının kızkardeşi Prenses Haya’nın milyonlarca dolar ve iki çocuğu ile birlikte İngiltere’ye kaçışı gündem olmuştu.

Oxford mezunu Prenses Haya, Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid’in 6 eşinden biriydi. 

Alman bir diplomatın yardımıyla önce Almanya’ya daha sonra da İngiltere’ye kaçan Prenses Haya’nın sığınma başvurusu yaptığı da iddia edildi. 

Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid İngiltere’de aşine karşı dava açtı. 

Ürdün Kralı, Suudi veliaht ve Abu Dabi Emiri Haya’ya yardım etti

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan diplomatik bir kaynak, Prenses Haya’nın neden ve nasıl kaçtığına dair ayrıntıları Suudi bir Prensten aktardı. 

Diplomatik kaynağa göre mevcut Ürdün kralının kızkardeşi olan Prenses Haya’ya yardım eden taraflar, Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Suudi veliaht Muhammed Bin Selman, Ürdün Kralı ve Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayed. 

Haya’nın Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid’e boşanma talebinin iletilmesi ve Almanya’ya kaçışında Ürdün Kralı ile Abu Dabi Emiri arasında kurulan koordinasyoun ardından Suudi veliahtı Bin Selman’a bağlı ekip Haya’nın kaçış eylemini hayata geçirdi. 

Kaynağa göre Ürdün Kralı Abdullah bir süre önce Emirlikleri ziyaret etmiş ve Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayed ile saatlerce süren görüşme yapmıştı. 

Ürdün Kralının bu ziyaretinde kzıkardeşi ile görüşmemesi birçok soruya neden olmuştu.

Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayid’in daha önce de yine Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid’in kaçmaya çalışan ve başarısız olan kızı Prenses Latifa’ya yardım ettiği iddia ediliyor.

Diplomatik kaynağa göre Abu Dabi Emirinin sadece Dubai Emiri ile değil, diğer Emirler ile de tehlikeli sayılabilecek sorunları var. Abu Dabi ile Dubai Emirleri arasında mali işler, Yemen savaşı, Bin Selman ile tam ittifak, Abu Dabi Emirinin komşularından Katar, İran ve Umman’a yaklaşım biçimi gibi birçok sorun var.

7 Emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nin siyasi ve kültürel merkezi Abu Dabi. Dubai ise önemli bir ekonomi ve ticaret merkezi. (Akhbar)