Katar ile Taliban arasında gizli görüşme

Katar başbakanı Muhammed bin Abdulrahman el-Thani bu ay Taliban’ın lideri Hibetullah Ahundzade ile gizli görüşmeler yaptı.

Reuters’ta yer alan habere göre el-Thani, Taliban yönetiminin uluslararası toplumla yaşanan gerilimi çözme amacıyla hareket ediyor. Görüşmelerin Afganistan yöneticilerinin kendi izolasyonlarını sona erdirmenin yollarını tartışmaya yönelik yeni bir istekliliğe işaret ettiği de belirtiliyor. 12 Mayıs’ta Afganistan’ın güneyindeki Kandahar kentinde gerçekleşen görüşme, Taliban’ın liderinin yabancı bir liderle yaptığı bilinen ilk görüşme. 

ABD görüşmeleri destekliyor

Görüşmeye dair bilgi veren bir kaynak, ABD yönetiminin görüşmeler hakkında bilgilendirildiğini ve Taliban ile diyaloğun ilerletilmesi de dahil olmak üzere ikili tarafından ‘tartışılan tüm konularda koordinasyon sağladığını’ söyledi. Kaynak ayrıca, ABD’nin Taliban ile yapılan alt düzeydeki görüşmelerin seviyesinin yükseltilmesini de desteklediğini ileri sürdü.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, Muhammed’in Hibetullah’a ilettiği diğer konular arasında Taliban’ın kız çocuklarının eğitimi ve kadınların istihdamına yönelik yasaklarının sona erdirilmesi ihtiyacının da yer aldığını söyledi. Kaynak, “Çok olumlu bir görüşme oldu,” derken Hibetullah’ın uluslararası toplumla diyaloğu sürdürmek konusunda ‘çok ilgili’ olduğunu vurguladı.

Kızların eğitimi ve kadınların çalışması gündemde

Habere göre Şeyh Muhammed, Hibetullah’a kadınların eğitim ve istihdamı üzerindeki yasakların ve BM kuruluşları ile diğer insani yardım gruplarında çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak, Şeyh Muhammed ve Hibetullah’ın Afganistan’daki insani krize çare bulma çabalarını da ele aldıklarını söyledi. Kaynak, Şeyh Muhammed’in Hibetullah’a Taliban’ın ‘terörle mücadele’ konusunda sahada sürdürdüğü çabaları gündeme getirdiğini, bunun da Kabil’in IŞİD’e bağlı bir örgütü çökertme çabasına açık bir gönderme olduğunu söyledi.