Jerusalem Post: Bin Selman ve Netanyahu iki kez telefonda görüştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS), iki ülkenin ‘normalleşme’ çabaları kapsamında iki kez telefonda görüştüğü iddia edildi.

Jerusalem Post’ta yer alan habere göre, geçen haftaki Arap Birliği zirvesinin öncesinde ve sonrasında gerçekleşen görüşmelere Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid El Zayani aracılık etti.

Gazeteye konuşan kaynağın bildirdiğine göre görüşmelerde ilerleme kaydedilemedi ve MbS Netanyahu’dan gelen buluşma talebini reddetti. Liderler Hac ziyareti için bu yıl İsrail’den Suudi Arabistan’a doğrudan uçuş olasılığını görüşmedi ama İsrailli bir diplomatik kaynağa göre İsrail’de devam eden çabalar konusunda ‘iyimserlik var.’

N12 haber sitesinin bildirdiğine göre Suudiler İsrail’in Filistinlilere karşı taviz vermesi için bir talep listesi sundu. Habere göre bu talepler arasında Yahudiye ve Samiriye’de İsrail Savunma Güçlerinin (IDF) zararına olacak şekilde Filistin güvenlik aygıtının güçlendirilmesine izin verilmesi de yer alıyor. MbS ayrıca Mescid-i Aksa ve Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi üzerinde Filistin güvenlik kontrolü talep ederken Ağlama Duvarı’nın tamamen İsrail kontrolünde kalmasını kabul ediyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen geçtiğimiz hafta Jerusalem Post’a verdiği demeçte konunun Suudi Arabistan’la normalleşmenin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Biz ve Suudi Arabistan aynı çıkarlara sahibiz.”

Cohen N12’ye verdiği demeçte Suudi Arabistan’la normalleşmenin önümüzdeki altı ay ila bir yıl içinde gerçekleşebileceğini, fakat üst düzey Suudi yetkililerin Riyad’ın bu adımı atması için İsrail ile Filistinliler arasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini her zaman açıkça söylediklerini belirtti.

Suudi yönetimiyle bağlantısı olan bir kaynak, MbS’nin Filistinliler için bir şeyler yaptığını söyleyebilmek ve normalleşmeyle birlikte Riyad’ın Washington’la güvenlik işbirliğini güçlendirmek istediğini söyledi.

ABD’li yetkililer de, Başkan Joe Biden’ın görev süresi bitmeden Suudilerle İsrailliler arasındaki ‘normalleşme’yi tamamlamak istiyor.