ABD’den İsrail’e: Hizbullah’la savaşa girme

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki yetkilinin The Times of Israel’e verdiği bilgiye göre, Washington mevcut savaşın Gazze’nin ötesine yayılmasını engellemeye çalışırken, Biden yönetimi İsrail’e Hizbullah’a karşı askeri bir harekat başlatmaması için özel olarak baskı yapıyor.

ABD, İsrail’in 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonundan bu yana Hizbullah’ın sınırda artan etkinliğine ‘karşılık vermesi’ gerektiğini kabul ediyor. Fakat Hizbullah’ın tekrarlanan saldırıları ve İsrail’in Gazze’den gelen saldırıyı öngörememesi, ‘üstünlüğü korumak için’ Hizbullah’a karşı savaşı İsrail’in başlatması gerekip gerekmediğine dair tartışmaların yoğunlaşmasına yol açtı.

ABD’nin, Hizbullah ve İran’ı da aracılar yoluyla kuzeyde bir savaş başlatmaması yönünde uyardığı iddia ediliyor.

Yetkililer, ABD’nin İsrail’i Hizbullah’ın ateşine askeri karşılık verirken dikkatli olması konusunda uyardığını ve İsrail ordusunun Lübnan’da yapacağı bir hatanın çok daha büyük bir savaşı tetikleyebileceğini söylediğini de ekliyor.

Kaynakların aktardığına göre Biden, Hizbullah’ın İsrail’e karşı bir savaş başlatması halinde ABD ordusunun savaşta İsrail ordusuna  katılacağını belirtti.