Mossad şefi Barnea: 7 Ekim’e katılanlar kendi ölüm fermanlarını imzaladılar

İsrail gizli servisi Mossad Başkanı David Barnea, İsrail’in Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin öldürülmesindeki rolüne ilişkin imada bulunarak, “Her Arap anne bilsin ki, eğer oğlu [7 Ekim] katliamına katıldıysa, kendi ölüm fermanını imzaladı,” dedi.

Times of Israel’e göre bu alıntı, İsrail’in ilk başbakanı David Ben Gurion’un 1963’te yaptığı bir konuşmada söylediği ünlü bir sözün değiştirilmiş hali. Ben-Gurion, “Her İbrani anne, [asker] oğullarının kaderini buna layık komutanlara emanet ettiğini bilsin,” demişti.

Salı sabahı ölen eski Mossad şefi Zvi Zamir’in cenazesinde konuşan Barnea, Aruri’nin adını doğrudan anmasa da, Jerusalem Post (JP) bu açıklamanın doğrudan suikast ile bağlantılı olduğu yorumunu yaptı.

Gazeteye göre Barnea’nın, İsrail’in Hizbullah’ın sert bir misillemesinden kaçınmak için cinayeti kamuoyu önünde üstlenmediği göz önüne alındığında bu açıklamayı yapması şaşırtıcıydı. JP, “Ancak yarım günün ardından Hizbullah’ın misilleme yapmaması üzerine, muhtemelen İsrailli yetkililer kendilerini daha güvende hissediyorlardı,” iddiasında bulundu.

Barnea, “Bugün de bir savaşın sıcağındayız, Mossad, 50 yıl önce olduğu gibi, 7 Ekim’de Gazze koridorunu işgal eden katillerle, hem planlayıcılarla hem de habercileriyle hesaplaşmak zorunda,” dedi.

Mossad şefi, ‘Münih’teki katliamdan sonra zaman aldığı gibi bunun da zaman alacağını söyledi, fakat Mossad’ın ‘uzun kolunun onlara nerede olurlarsa olsunlar ulaşacağını’ ileri sürdü.