Filistinli direniş örgütlerinden Aruri mesajları

Filistin direniş grupları, salı günü Beyrut’un Dahiye mahallesini hedef alan bir İsrail insansız hava aracı saldırısında Hamas’ın siyasi büro başkan yardımcısı Salih el-Aruri’nin öldürülmesini kınadı ve bu suçun ‘Direnişin işgale karşı savaşma iradesini kırmayacağını’ ilan etti.

Hamas, Batı Şeria ve Gazze Şeridindeki direnişe komuta eden ve Aksa Tufanı operasyonunun mimarlarından biri olan ‘büyük ulusal lider’ Aruri’nin yasını tuttuğunu söyledi.

Hamas’ın siyasi büro üyesi İzzet el-Raşik, İsrail işgalinin, Filistin içinde ve dışında Filistinli direniş figürlerine ve liderlerine suikast düzenleyerek direnişin cesaretini ve direnişini baltalamayı başaramayacağını belirtti.

Raşik basın açıklamasında, Hamas liderinin öldürülmesinin, işgalin Gazze Şeridindeki savaş hedeflerinden herhangi birine ulaşmadaki mutlak başarısızlığını bir kez daha gösterdiğini savundu.

İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad el-Nahale de yaptığı açıklamada Aruri’nin ‘Filistin halkının en seçkin ve samimi liderlerinden biri olduğunu’ belirtti.

Nahale, “Varlığına umutsuzca ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda onu kaybettik. Etrafındakilere ve onunla temas edenlere güven ve güvence veren bir liderdi,” dedi.

İslami Cihad, suikastın İsraillilerin Gazze Şeridindeki askeri başarısızlıklarını ve İsrail hükümetinin karşı karşıya olduğu siyasi çıkmazı örtbas edebilmeleri için mücadeleyi genişletmeyi ve tüm bölgeyi savaşa sürüklemeyi amaçladığını vurguladı.

İslami Cihad Sözcüsü Musab el-Breim, El Meyadin’e yaptığı açıklamada, Aruri’nin hayatını direniş meydanlarında geçirdiğini ve ‘Kudüs yolunda şehit olduğunu’ söyledi.

El-Breim, suikastın, İsrail varlığı için bir endişe kaynağı olduğu için Aruri’nin önemli ve güçlü rolünün açık bir kanıtı olduğunu savundu. Sözcü, “İsrail varlığı için bir endişe kaynağı olmaya devam edecek ve şehitlik seçimiyle İsrail varlığının, ulusun kalbinden sökülüp atılmasının yolunu açacağız,” diye ekledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), ‘Filistin birliğini korumak için çalışan ulusal liderin intikamını alma’ sözü verdi.

FHKC, “Düşmanın liderlerinin, generallerinin ve yerleşimcilerinin suçlarının bedelini ağır ödeyeceğine, Şeyh Salih el-Aruri’nin vaadinin ve vizyonunun yerine getirileceğine ve zafer bayraklarının Filistin’in, denizinden nehrine kadar tüm Filistin’in üzerinde yükseleceğine söz veriyoruz,” dedi.

FHKC, suikastin, ‘İsrail’in savaş alanında Direniş’e karşı koyamaması üzerine herhangi bir saha başarısı elde etmek için umutsuz girişimlerinin bir parçası olduğunu’ savundu.

El Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril el-Rajoub, El Meyadin’e verdiği demeçte, Aruri’nin İsrail işgali hapishanelerinde ‘bir direnç ve kararlılık modeli olduğunu’ söyledi.

Rajoub, Aruri’nin suikastının ‘Filistin ulusal birliğini geliştirmek için bir teşvik olması gerektiğini’ söyledi ve Aruri’nin kaybının ‘ulusal kurtuluş hareketi için bir kayıp olduğunu’ vurguladı.

El Fetih Merkez Komitesi üyesi Abbas Zaki ise Aruri’nin ‘tüm direniş gruplarının şehidi olduğunu’ söyledi.

Aksa Şehitleri Tugayları, ‘halkımızı savunmanın sadece direnme kararlılığımızı artırdığını’ vurguladı ve ‘Filistin halkına karşı işlediği tüm suçlar için İsrail düşmanına misilleme’ sözü verdi.

Ulusal Direniş Tugayları ise, ‘bu korkakça operasyonun ve Şeyh Salih’in şehit edilmesinin Filistin halkının iradesini kırmayacağını’, aksine ‘devrimci eylemlerini ve cesur direnişlerini artıracağını’ belirtti.