Sudan İstihbarat Başkanı Darbe Gecesi Saraydaki El-Beşir’i Ziyaret Etmiş: Göstericileri Dağıttık, Rahatlayabilirsiniz

Reuters’ın, Ömer El-Beşir’in devrilmesine dair kulis bilgilerini aktardığı habere göre Sudan’ın üst düzey yetkilileri darbe öncesinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile iletişim halindeydi.

Haberde Ulusal Güvenlik ve İstihbarat başkanı Salah Kuş’un darbe öncesinde BAE ile koordinasyon halinde olduğu iddia edildi. Ömer El-Beşir’in BAE ile kötü ilişkileri, Sudan istihbaratı içerisinde Beşir karşıtı darbeye hazırlığa giden en önemli faktördü.

Salah Kuş’un darbe gecesinde saraydaki Ömer El-Beşir’i ziyaret edip “Savunma Bakanlığı önündeki göstericileri dağıttık, rahatlayabilirsiniz” dediğini aktaran habere göre Ömer El-Beşir o gece yatağına geçip uyumuş.

Sabah kalktığında Salah Kuş’un kendisine ihanet ettiğini ve sarayının ordu tarafından kuşatılmış olduğunu gören Ömer El-Beşir o sabah tutuklandı.

O sabah ordudan subaylar ve Yüksek Güvenlik Konseyi yetkilileri (Sudan istihbaratı, ordu liderleri ve polis liderliği) Ömer El-Beşir’e, ülkeyi yönetemediği, yönetime el konulacağı ve tutuklanacağı bildirildi.

Habere göre Salah Kuş darbe öncesideki günlerde BAE ile en az bir defa iletişim kurdu. Salah Kuş’un ayrıca darbe öncesinde tutuklu siyasi liderler ile de görüşmeler yaptığı ve BAE’den haberler aktardığı iddia ediliyor. (Reuters)