Sudan Muhalefeti İkinci Milyonluk Yürüyüş ve Sivil İtaatsizlik İçin Çağrı Yaptı: Askeri Konsey Yönetimi Derhal Sivillere Devretsin

30 haziran günü Milyonluk Yürüyüş çağrısının ardından sokakları dolduran Sudan muhalefeti 13-14 temmuz günü için ikinci Milyonluk Yürüyüş ve sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.


Sudan muhalefetinin önemli bir kesimini temsil eden Sudan Özgürlük ve Değişim Hareketi, Askeri Konsey ile direkt müzakere görüşmelerine hala karşı olduğunu belirtip 3. tarafların katılımıyla devam eden müzakere sürecininin de uzatılmasını talep etti.


Geçen nisan ayından bu yana güvenlik güçlerinin saldırılarıyla hayatını kaybedenler ile ilgili soruşturma yürütmek üzere bağımsız bir soruşturma komitesinin kurulmasını da talep eden Özgürlük ve Değişim Hareketi, Askeri Konseyi ‘yönetimi derhal sivil bir idareye devretmeye’ çağırdı.


30 haziran günü gerçekleşen Milyonluk Yürüyüş gösterilerinde 7 kişi hayatını kaybetmiş 180 kişi de yaralanmıştı.


Sudan Askeri Konsey generalleri şiddet olaylarından muhalifleri sorumlu tutarken Sudan muhalefeti bağımsız soruşturma komiteleri kurulmasına dair çağrılar yaptı ve arabulucu taraflara buna dair talebini bildirdi. 


Bir diğer muhalif çatı örgütü Sudan Profesyoneller Topluluğu da bir video yayınlayarak 30 haziran günü meydana gelen şiddet olaylarında sorumluluğun tamamen Askeri Konseyin olduğunu ve Askeri Konseyin barışçıl göstericileri bilinçli bir şekilde hedef aldığını ifade etti. (Sudanakhbar, Sudan Profesyoneller Topluluğu, Alghad)