Arap Birliği Şam ile görüşmeleri durdurdu

Arap Birliği’nin, mültecilerin geri dönüşü ve Captagon kaçakçılığı meselelerini gerekçe göstererek Suriye temsilcileriyle yaptığı görüşmeleri askıya aldığı bildirildi.

Suudi Şark’ül Avsat gazetesi ve Rus haber ajansı RIA Novosti’nin haberlerine göre, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimi ile ‘normalleşmeyi’ denetlemek üzere kurulan Arap Birliği bakanlar komitesi, Şam’ın temsilcileriyle görüşmelerini durdurdu.

Şark’ül Avsat geçen hafta, Lübnan’da yaşayan yüz binlerce Suriyeli mültecinin geri dönüşüne ilişkin Lübnan-Suriye görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ve Şam’ın Arap Birliği ülkelerinin yasadışı amfetamin Captagon ticaretini sona erdirme çabalarıyla işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından bakanlar komitesinin toplantılarını durdurduğunu bildirmişti.

RIA Novosti, ‘bilgi sahibi bir kaynak’ olarak nitelendirdiği bir kişinin, Arap Birliği’nin Suriye ile ilgili komitesinin ‘temsilcilerle temasları dondurduğunu’ söylediğini ve bunun nedeninin ‘ABD hükümetinin doğrudan baskısı’ olduğunu iddia ettiğini aktardı.

Komitede Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Lübnan ve Mısır’dan bakanların yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri de yer alıyor.