Tony Blair, İlham Aliyev’in ‘PR’cısı’ olmakla suçlanıyor

İngiltere’nin eski başbakanı ve Irak işgalinin mimarlarından Tony Blair, Azerbaycan’ın büyük enerji anlaşması için yaptığı lobi çalışmaları nedeniyle baskı altında.

POLITICO’da yer alan habere göre Blair, İngiltere başbakanlığından ayrıldıktan sonra Aliyev ile yakın ilişkiler kurdu ve dünya çapında hükümetlere ve şirketlere danışmanlık yaparak milyonlar kazanmaya başladı.

Aliyev’in gözde projelerinden biri olan Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğalgaz ihraç etmek isteyen BP liderliğindeki bir konsorsiyuma danışmanlık yapmak üzere 2014 yılında göreve başladı. Blair’in 2018 yılında İtalya’nın o dönemki İçişleri Bakanı Matteo Salvini ile yaptığı bir toplantıda Apulia’da sonlanan Trans Adriyatik Boru Hattını görüştüğü de bildiriliyor. Boru hattı 2020 yılında faaliyete geçti.

İngiltere ve AB, Avrupa’nın enerji arzını çeşitlendirmeye yardımcı olacağı gerekçesiyle boru hattını destekledi. Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 2013 yılında Bakü’de düzenlenen imza törenine katılmıştı.

2017 yılında The Guardian tarafından yapılan bir araştırma, Azerbaycan’ın önde gelen Avrupalılara ödeme yapmak, lüks mallar satın almak ve şeffaf olmayan İngiliz şirketleri ağı aracılığıyla kara para aklamak için 2,9 milyar dolarlık (2,2 milyar sterlin) gizli bir plan yürüttüğünü ortaya koymuştu.

Bu paranın bir kısmı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e yönelik eleştirileri hedefinden saptırmak ve petrol zengini ülkesinin olumlu imajını desteklemek amacıyla yürütülen uluslararası lobi faaliyetlerinin bir parçası olarak siyasetçilere ve gazetecilere gitti.

Başta BP olmak üzere, Norveçli Equinor, ABD’li Exxon ve Fransız Total’in Azerbaycan ve Hazar Denizi bağlantılı birçok projede yatırımları bulunuyor. Anglo Asian Mining madencilik şirketi de, İkinci Karabağ Savaşının ardından bölgede çok sayıda ihale kazandı.

Aliyev geçen hafta BP CEO’su ile görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 20 Eylül’de BP CEO’su Helge Lund’u ağırladı.

Görüşmeler sırasında BP’nin Azerbaycan’da petrol, gaz ve enerji sektörlerinde yapılacak çalışmalara katılmaya istekli olduğu vurgulandı ve potansiyel yeni yatırımlar üzerinde duruldu.

Küresel enerji dönüşümü göz önünde bulundurulduğunda, BP’nin yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesinde SOCAR da dahil olmak üzere Azerbaycan’daki ortaklarıyla işbirliği yapma konusunda istekli ve kararlı olduğunun altı çizildi.

Lund ve BP’nin üretim ve operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Gordon Birrell, şirketin eski icra kurulu başkanı Lord Browne ile birlikte, Haydar Aliyev’in SOCAR tarafından Gülüstan Sarayında düzenlenen 100. doğum günü kutlamalarına da katıldı.

Ziyaret programı, SOCAR yönetimiyle bir toplantıyı ve ardından bir Katılım Anlaşması imzalamak üzere Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) temsilcileriyle bir araya gelmeyi de içerdi. Bu belge, SOCAR ve AIC’nin Shafag projesine girme niyetine işaret ediyor. Shafag-Asiman projesi Hazar Denizindeki petrol arama faaliyetlerini kapsıyor.