Hamas: Suriye ile ilişkimiz yok, Suriye’de varlığımız yok

Hamas’ın Uluslararası İlişkiler Büro Başkanı Musa Ebu Merzuk, Suriye ile ilişkilerinin olmadığını ama İran ile şu ana kadarki en iyi ilişkilere sahip olduklarını söyledi.

Sputnik Arapça’ya konuşan Ebu Merzuk, Suriye ile ilişkilerinde herhangi bir gelişme olmadığını ifade etti. Ebu Merzuk verdiği demeçte şunları söyledi: “İster Hamas hareketinin ister Suriye rejiminin sözcülerinden, üyelerinden veya etrafından aktarılmış olsun basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Hamas’ın Suriye’de varlığı yok, Suriye ile ilişkimiz de yok.”

Bunun yanında Ebu Merzuk, İran ile ilişkilerinin bugüne kadarki en iyi seviyede olduğunu ve İran ile ilişkilerinin hiç kesilmediğini söyledi.

Hamas’ın üst düzey siyasi yetkililerinden biri olan Ebu Merzuk, Rusya Dışişleri Bakanlığının davetiyle Moskova’da bazı görüşmeler gerçekleştiriyor.

Suriye: Hamas ile görüşmüyoruz, görüşmeyeceğiz

Suriye devlet haber ajansı SANA’ya konuşan Suriyeli bir yetkili ise Hamas ile Şam arasında görüşmelerin olduğuna dair haberleri yalanladı.

Bu konuda ilkesel bir tutumları olduğunu ifade eden yetkili, Hamas’ın terörist örgütleri desteklediğini ve görüşmeler ile ilgili dolaşan haberlerin Şam’ın bu konudaki tutumunu değiştirmediğini ve değiştirmeyeceğini belirtti.

Hamas, Suriye’de 2011’de başlayan olayların üzerinden birkaç ay geçtikten sonra başkent Şam’daki ana ofisini kapatmıştı. Üst düzey yetkililerinin çoğu Suriye’yi terk etmişti. Hareketin o dönemdeki siyasi lideri Halid Meşal ofis kapandıktan sonra bir süre daha Şam’da kalmış daha sonra ise o da Suriye’yi terk etmişti.

Daha sonra Hamas’ın Gazze’deki bazı etkinliklerde Suriye’nin iki yıldızlı resmi bayrağı yerine muhalefetin 3 yıldızlı Suriye bayrağı dalgalandırılmıştı.

Hamas’ın Halid Meşal’den sonraki siyasi lideri İsmail Heniyye 2018 yılında Suriye ile ilgili yaptığı bir açıklamada Suriye halkının ve hükümetinin Filistin’e desteğinden bahsetmiş ve Suriye’de olan bitenin fitneyi aşarak uluslararası bir savaş haline geldiğini söylemişti.