Joe Biden İsrail’e gitmeyi planlıyor

Biden yönetimi, Aksa Tufanı operasyonunun ardından ülkeye destek işareti olarak İsrail’e bir ziyaret yapmayı düşünüyor.

POLITICO’nun aktardığına göre isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki ABD’li yetkili, Başkan Joe Biden’ın bu hafta başında İsrail’e gidebileceğini söyledi. Fakat İsrail’deki güvenlik durumuna ve hızla kontrolden çıkan savaşın durumuna bağlı olarak bu ziyaretin yakın zamanda ya da hiç gerçekleşmeyebileceğini de vurguladılar. İsrail Gazze’yi karadan işgale hazırlanıyor.

Yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Cumartesi günü yaptıkları görüşmede Biden’ı davet ettiğini ve yönetimin bu teklifi değerlendirdiğini söylediğini aktardı. Biden yardımcılarına, ABD’nin ‘güçlü desteğini’ göstereceği için gitmek istediğini söyledi. Fakat çatışmaların tırmanması ihtimali ABD’yi düşündürüyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, “Açıklayacağımız yeni bir seyahat yok,” dedi, fakat bir seyahat olabileceğini de inkar etmedi.

Biden, Şubat ayında Kiev’i ziyaret etmişti. Bununla birlikte, İsrail’e yapılacak bir ziyaretin Rusya ile müzakereler sonucunda gelen Kiev ziyareti kadar kolay olmayacağı düşünülüyor. Yetkililerden birine göre, ABD’nin ‘terör örgütü’ olarak tanımladığı Hamas’ın seyahat eden bir devlet başkanına yönelik ‘provokatif bir saldırıda’ bulunması daha muhtemel.