Human Rights Watch: ABD liderliğindeki Koalisyon, Suriye’deki hava saldırılarında hayatını kaybeden 7000 sivil için Suriyelilere tazminat ödemeli

Human Rights Watch (HRW) ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı Koalisyon’dan, Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarında hayatını kaybedenler için tazminat ödemesini talep etti.


HRW yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletlerini, Suriye’deki askeri operasyonlarda sivillere verdiği zararı karşılamaya çağırdı.


HRW, Koalisyon’un hava saldırılarında 2014 yılından bu yana Irak ve Suriye’de 7000 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. 


HRW soruşturmalarına dayandırdığı açıklamada Koalisyon’un 2017 ve 2018 yıllarında ‘kanuni olmayan’ 4 saldırı gerçekleştirdiğini bildirererek şöyle devam etti: “Suriye kuzeydoğusundaki Haseke kentinde Tel Helo ve Tel Cayer köylerini hedef alan bu 4 saldırıda 63 sivil hayatını kaybetti. Birçok ev yıkıldı ama kurbanların tazminatları ödenmedi.”


HRW’nin Ortadoğu müdürü yardımcısı Lama Fakih konu ile ilgili şunları söyledi: “IŞİD ile mücadele bitmiş olmasına rağmen Koalisyon’un saldırılarında siviller hayatını kaybetmeye ve zarar görmeye devam ediyor.”


ABD, 2014’ten beri IŞİD ile mücadele Koalisyon’una liderlik ediyor. (Rt Arabic)