SOHR: Cihadçılar Kendi Aralarındaki Savaşta 411 Kayıp Verdi

Muhaliflere yakın kaynaklardan olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yaptığı açıklamada cihadçıların kendi aralarındaki suikast savaşında son 14 ayda 411 kayıp verdiğini duyurdu. Uyuyan hücrelerin aktifleştiği ve silahlı grupların zaman zaman kendi aralarında savaşa tutuştuğu İdlip’te, büyük bir güvenlik boşluğu olduğunu vurgulayan SOHR, bu suikast savaşında 160 sivilin de hayatını kaybettiğini bildirdi.

SOHR’a göre 411 cihadçının 350’sinin Suriyeli geri kalanların ise Somali, Özbek, Türk, Körfez ve Asya kökenli. Hayatını kaybeden 160 sivil içerisinde 21 çocuğun olduğunu aktaran SOHR suikast yöntemlerinin bombalı araç, intihar saldırısı, ateşli silah ile hedef alma ve birçok değişik türde saldırıları kapsadığını ve bu yüzden onlarca sivilin bu saldırıların kurbanı olduğunu vurguladı. Hayatını kaybeden cihadçıların çoğunluğu Nusra Cephesi, Ahrar Şam, Şam Kolorduları ve Ceyş El-İzze gibi örgütlere mensup.

Bu tip saldırılarda en çok kaybı veren örgütlerin başında gelen Hey’et Tahrir Şam (Nusra Cephesi) İdlip’in bazı bölgelerinde IŞİD’e ait hücrelere baskın yaptı. Birçok Nusra liderinin öldüğü suikast saldırılarının nedenleri arasında liderler arasındaki hesaplaşmalar ve örgütlerin sahada liderlik yarışına girmesi olduğu gibi Suriye Ordusuna bağlı hücrelerin de zaman zaman İdlip’te üst düzey cihadçı liderlere operasyon yaptığı biliniyor. (SOHR)