SOHR: Türkiye’nin talebinin ardından İdlip’te El-Kaide’ye bağlı gruplardan ve IŞİD’ten 25 kişi tutuklandı

Muhaliflere yakın organizasyonlardan olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), pazartesi günü yayınladığı bir raporda, İdlip’te Türkiye’nin talebi ile 25 cihadçının Nusra (HTŞ) tarafından tutuklandığını bildirdi.

Geçtiğimiz aylarda M4 üzerindeki Türk-Rus ortak devriyelerine saldırılarda bulunan radikal grupların, Türkiye ile Rusya arasındaki İdlip’i kapsayan anlaşmalara karşı olduğu biliniyor.

Radikal gruplardan El-Kaide’ye bağlı olan Hurras ed-Din (Din Koruyucuları), daha önce Nusra’ya bağlı iken, Nusra’yı ılımlı bulan cihadçı komutanlar tarafından kurulmuştu.

Bir süredir Nusra ile, karşılıklı bombalı saldırılar ve suikastlar dahil, çatışma içerisinde olan Hurras ed-Din, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın, radikal grupların da tasfyesini kapsadığını düşünüyor.

Tutuklamaların ardından, Nusra örgütü ile Hurras ed-Din arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

SOHR’un raporuna göre tutuklanan şahıslardan bazıları, İdlip’teki IŞİD hücrelerine bağlı.

Bu gelişmeden birkaç gün önce bir ABD İHA’sı, Hurras ed-Din’in yetkilileri Ebu Zer el-Mısri (Mısırlı) ve Ebu Yusuf el-Mağribi’yi (Faslı) hedef almış ve öldürmüştü.

Bu saldırıdan 2 gün önce de Rusya Hava Kuvvetlerinin, tam da Türkiye sınırında bulunan Cisr el-Şuğur kentinde, ismi bildirilmeyen bir radikal grubu hedef aldığı duyurulmuştu.