İdlip kaynakları: 2 yıl 4 ay sonra Hama’daki 9 numaralı TSK gözlem noktası tahliye ediliyor, muhalifler endişeli

İdlip kaynakları ve SOHR, TSK’nın Hama kuzeyine yer alan gözlem noktası için tahliye hazırlıklarına başlandığını bildirdi. Gözlem noktası bir süredir Suriye ordusunun kontrol altına aldığı bölgede bulunuyordu

Morek kentinde yer alan TSK gözlem noktası, İdlip güneyinde yaşanan çatışmaların ardından Suriye ordusunun kuşatması altında kalmıştı.

İdlip kaynakları, TSK gözlem noktası tahliyesinin, Rus güçleri ile işbirliği ve koordinasyon halinde gerçekleştirileceğini aktarıyor.

TSK güçlerinin, bir süredir çatışmaların yoğunlaştığı Zaviye bölgesine çekileceği iddia ediliyor.

Muhalifler ise bu durumdan rahatsız. Muhalif sitelerde ve haber kaynaklarında, Türkiye’nin Rusya ile yeni bir uzlaşı sağladığına dair söylentiler dolaşmaya başladı. Ayrıntılara sahip olmayan muhalifler ise endişeli.

Geçtiğimiz haftalarda, gözlem noktası etrafında, Türk yetkililerin Suriye hükümetini arkasında olmakla suçladığı protesto gösterileri yaşanmıştı.

Öte yandan geçen eylül ayının ortasında Rus yetkililer ile Türk yetkililer arasında İdlip’e dair müzakereler yeniden başlamış fakat herhangi bir sonuç alınamadığı duyurulmuştu.

Bazı muhalif kaynaklar, bu görüşmelerde Rusya’nın Türkiye’den, gözlem noktalarını azaltması talebinde bulunduğunu yazmıştı.