Suriye: ABD’nin ülkemizi yağmalamasının bedeli 115 milyar dolara çıktı

Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD ve ABD’nin aracı olan ‘terör örgütleri ve milislerin’ Suriye’nin egemenliğini ihlal etmeye, ülkenin zenginliklerini ve stratejik kaynaklarını yağmalamaya devam ettikleri belirtildi.

Bakanlık, Amerikalı yetkililerin bu yağmalamalardan sorumlu tutulmalarını, Amerikan yönetiminin bunları tazmin etmesini, Amerikan güçlerinin yasadışı varlığına son vermesini ve işgal ettiği topraklar ile petrol ve doğalgaz sahalarını Suriye devletine iade etmesini istedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına bir mektup gönderen Bakanlık, ‘Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarının kuzeydoğusunda ve ülkenin güneydoğusundaki El-Tanf bölgesinde yasadışı olarak bulunan’ ABD ve askeri güçleri tarafından işlenen ‘saldırgan uygulamalara ve uluslararası hukuk ilkeleri ile BM Şartı hükümlerine yönelik ihlallere’ son verilmesini talep etti.

Suriye’ye verilen zarar 115 milyar dolara ulaştı

Bakanlık, ABD ve vekil güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırı, yağma ve sabotaj eylemleri sonucunda Suriye petrol ve maden sektörüne verilen zararın değerinin 2011’den 2023 yılının ilk yarısının sonuna kadar olan dönemde toplam 115,2 milyar dolara ulaştığını da sözlerine ekledi. Suriye’deki petrol sektörünün kayıplarına ilişkin son istatistik ve tahminler, doğrudan kayıpların değerinin 27,5 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu kayıplar arasında çıkarılan petrolün çalınması, israf edilmesi ve yakılması 341 milyon varil olarak tahmin ediliyor.

ABD ve vekilleri tarafından çalınan petrol miktarı daha önce günde 100-130 bin varil civarındaydı. Bakanlık verilerine göre son zamanlarda 59,9 milyon metreküp doğal gaz ve 413 bin ton evsel gazın yanı sıra bu rakam günde 150 bin varile ulaştı. Bunun değeri ise 21,4 milyar dolar.

Vandalizm ve tesislerin çalınması sonucunda ise 3,2 milyar dolar tutarında zarar meydana geldi. ‘Uluslararası koalisyon’a mensup uçakların Suriye’deki petrol ve gaz tesislerini bombalaması sonucunda oluşan hasar 2,9 milyar dolara dayandı.

Bakanlık dolaylı kayıpların 87.7 milyar dolar olduğunu ve bunun da normal çalışma koşullarında üretimin planlanan oranların altına düşmesi sonucunda kaybedilen faydaların (ham petrol, doğal gaz ve evsel gazdan) değerini temsil ettiğini belirtti.

Mikdad, BM Suriye Özel Elçisi ile görüştü

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad Pazar günü BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve beraberindeki heyetle görüştü.

SANA’nın haberine göre Pederson, son dönemde gerçekleştirdiği ziyaret ve toplantıların sonuçları ile görevi kapsamında sarf ettiği çabalara ilişkin bir sunum yaptı.

Mikdad ise Suriye’nin karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekerek, özellikle geçtiğimiz Şubat ayında ülkeyi vuran yıkıcı depremin ardından ülkedeki insani ve ekonomik durumu olumsuz etkileyen ‘terör ve gayrı meşru tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin’ bıraktığı yıkıcı etkilere işaret etti.

Bakan, ‘ABD ve Türkiye’nin Suriye topraklarındaki gayrimeşru varlığını sürdürmesini’ ve ‘Suriye halkının kaynak ve imkânlarının ABD güçleri tarafından yağmalanmaya devam edilmesini’ kınayarak, bunun Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu söyledi.