ABD’den Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne tepki

ABD yönetimi, Suriye’nin 11 yıl aradan sonra Arap Birliği’ne dönmesine tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın ‘normalleşmeyi hak etmediğini’ ileri sürdü.

Patel, “Suriye’nin şu anda Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmeyi hak ettiğine inanmıyoruz. Esad rejimi ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğimize inanmaya devam ediyoruz ve müttefiklerimizle ortaklarımızın da bunu yapmasını desteklemiyoruz,” dedi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri ise daha sert bir yaklaşım sergileyerek Biden yönetimini Esad ile normalleşmeyi önlemek amacıyla yaptırımları kullanmaya çağırdı.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Mike McCaul ve en üst düzey Demokrat üyesi Gregory Meeks tarafından yapılan ortak açıklamada, “Esad’ı Arap Birliği’ne yeniden kabul etmek, Esad, Rusya ve İran’ı sivilleri katletmeye ve Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmaya devam etme konusunda cesaretlendirecek vahim bir stratejik hatadır,” denildi.

Açıklamada devamla, “Esad değişmedi, bu zulümlere devam edecek ve acımasız diktatörlerin işledikleri suçların hesabının sorulmasını bekleyebileceklerine dair küresel bir emsal oluşturacak. ABD, bu savaş suçlusuyla normalleşme çabalarını dondurmak için Sezar Yasasını ve diğer yaptırımları tam olarak uygulamalıdır,” ifadeleri kullanıldı.